20 december t/m 17 april

Dit is van Ons

Dit is van Ons is een hilarische en schrijnende confrontatie met een omstreden voorouder en het begin van een serie donkere bladzijdes uit onze geschiedenis.

Dit is van Ons

De erfenis van J.P. Coen

Activiste Just stelt zichzelf de vraag; hoe is een klein land als Nederland zo welvarend geworden? Ze neemt het heft in eigen hand en reist af naar de 17e eeuw om Jan Pieterszoon Coen te ontmoeten. Just daagt J.P. Coen uit om zichzelf en zijn handelen te verantwoorden in de 21e eeuw. Coen moet zich zien te redden in een wereld die anders over grondstoffen, bezit, winsten en mensenrechten is gaan denken. Weet J.P. Coen zich staande te houden in de huidige cancelmaatschappij?

Theatergroep Aluin weet van deze ingrijpende materie een tijdgeestkomedie te maken.

Met deze gloednieuwe tekst laten zij het publiek in de spiegel van het verleden kijken: Moet je het in zijn tijd zien? Of is dat de grootst denkbare dooddoener?

De makers

Schrijver Erik Snel | Regisseur Victorine Plante | Acteur Aron Schaap | Acteur Monica Hofman | Acteur Reinout Bussemaker | Acteur Susannah El Mecky | Decorontwerp Marcel Dolman | Kostuumontwerp Anouk van Schie | Compositie Willem Friede | Techniek Jimmie Feld | Fotograaf PR-Beeld Miek Uittenhout | Lichtontwerp Charlie Feld

Recensies

"Reinout Bussemaker is de gedroomde JP in Aluins ‘Dit is van ons’"

Cultuurpers

"Het stuk is vanwege de humor en intelligentie van de tekst, de intens geestige regie en het briljante tragikomische spel van Bussemaker meer dan de moeite waard."

NRC

"Gerechtigheid blijkt bovendien niet makkelijk haalbaar als er een mens van vlees en bloed voor je staat."

Volkskrant

"Dit is van ons stelt met een slim gedachte-experiment de vraag: wie is er verantwoordelijk voor de koloniale gruwelen waar Nederland zijn welvaart aan te danken heeft? De voorstelling laat alle stemmen rondom de discussie even luid klinken..."

Theaterkrant

Educatie

Leestips
De stille kracht | Louis Couperus
Banda | Marjolein van Pagee
Glossy J.P. Coen -
van het Westfries museum i.s.m. Vind magazine en PolderVondsten B.V.
Coen!

Jeugd
Wie is Jan Pieterszoon Coen? Welkom in de Gouden Eeuw

Nieuws
Gemeente Hoorn biedt geen excuses aan voor slavernijverleden

Luistertips!
"Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop maakte in 2013 in de tv-serie over De Gouden Eeuw een aflevering over J.P. Coen op de Banda-eilanden en komt praten over Coen."
Podcast OVT Over de totstandkoming van het standbeeld van Coen

Meer weten?

Mini-expositie
Studenten Master Educatie en Communicatie: Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam formuleerden het statement: “Het streven van de VOC naar een monopolie in de nootmuskaathandel heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de betrokken samenlevingen en levert tot op de dag van vandaag discussies op”. Dit statement staat centraal in de mini-tentoonstelling behorend bij de voorstelling Dit is van Ons van Theatergroep Aluin. Wil je meer weten over de erfenis van J.P Coen? Bezoek dan de tentoonstelling in de foyer van het theater.

Aanvullende informatie randprogramma

Kijktips! 
Discussies tussen Hoornse inwoners
De geboortestad van J.P. Coen, Hoorn, speelde in het Nederlandse slavernijverleden een hoofdrol. " Hoe moeten de stad en haar inwoners omgaan met deze beladen geschiedenis? Door middel van een dialoogavond hoopt de gemeente de verdeeldheid rond het thema te kunnen overbruggen, maar is het in tijden van polarisatie nog mogelijk om voorbij tegenstellingen te komen?"
Bekijk het in deze aflevering van 2Doc Kort: De Stad, het Standbeeld en het Slavernijverleden

"Na meer dan drie eeuwen van koloniale bezetting roept Indonesië zichzelf in 1945 uit tot onafhankelijk land. Vanaf dat moment wordt ruim vier jaar lang in het immens grote eilandenrijk een onafhankelijkheidsstrijd gestreden."  Revolusi!

De VOC staat in de geschiedenis voor durf, ondernemingszin en rijkdom. Maar klopt dit wel? De VOC: een wereldonderneming

In de 8-delige serie Indonesia roept! volgt presentator Hans Goedkoop het spoor van zijn grootvader: Rein van Langen. Indonesia roept! Blijf op de hoogte,
lees onze nieuwsbrief!