• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Odyssee

Een zwerftocht van tien jaar in een uur.

“De Odyssee van Homerus”, iedereen heeft er weleens van gehoord. “Die enorme tocht naar huis van de Griekse held Odysseus”. “Ohja, die avonturen met eenogige reuzen, kannibalen en superaantrekkelijke zangeressen”, „Oh, de Odyssee, daar kwam geen eind aan.” “En ondertussen moest zijn vrouw Penelope thuis alle minnaars van zich afslaan”.

De Odyssee is een van de beroemdste verhalen uit de Griekse oudheid. Hilarisch en recht tot de kern speelt Aluin de tien jaar lange zwerftocht van Odysseus in sneltreinvaart. De spelers brengen de Game of Thrones-achtige wereld tot leven voor iedereen van 14 tot 100 jaar oud.

Voor de tekst is geput uit de vertaling van Patrick Lateur – Odyssee, een zwerver komt thuis

Scenefoto’s (door Sanne Peper)

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee.

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. Daarna speelde ze in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort en alle delen uit De Vaderlandse Oorlog die daarna kwamen.

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

De Odyssee van Theatergroep Aluin is echte vertelkunst.

15 May 2018 | Vincent Kouters
Recensie lezen

Zo volkomen eenvoudig en puur een toneelstuk brengen, dat kan dus. Toneel heeft geen opsmuk nodig om bijzonder te zijn.

 

22 March 2018 | Kester Freriks - Theaterkrant (2018)
Recensie lezen

De voorstelling is op aanvraag beschikbaar bij u op school of in het theater, u kunt hierover informeren via het boekingsformulier.

Er zijn twee besloten voorstellingen te bezoeken in de Stadsschouwburg Utrecht op 15 juni. Wilt u met uw leerlingen of uw klas reserveren, stuur dan een mail naar bettie@aluin.nl

Lesbrief en workshops
Er is een lesbrief beschikbaar voor deze voorstelling, deze kunt u downloaden via deze link: Lesbrief Odyssee.
Aluin heeft een speciale Odyssee workshop ontwikkeld voor bij u op school, deze kunt u aanvragen door te mailen naar bettie@aluin.nl of via bovenstaand boekingsformulier.

Voorstelling op school: € 1000,-
Workshop op school: € 250,-
Bij meerdere voorstellingen op een dag krijgt u van ons 50% korting op de tweede voorstelling.

Aantal leerlingen (max.): 100
Niveau: geschikt vanaf vmbo bovenbouw, havo-vwo alle leerjaren

Er is momenteel geen content beschikbaar.