28 juni t/m 29 juni

Antigone

Tijdloze verzetstragedie van Sofokles

Antigone

Tijdloze verzetstragedie van Sofokles

Antigone wil haar broer Polyneikes begraven. Hij heeft de stad aangevallen en heeft dit met de dood moeten bekopen. Kreon heeft hem tot vijand verklaard en legt een verbod op tegen zijn begrafenis. Het lichaam van Polyneikes moet blijven liggen als prooi voor de gieren en de zon. Antigone verbreekt het verbod en wordt opgepakt. Vervolgens ontstaat er een gevecht tussen twee onbuigzame mensen; Antigone groeit in haar rol van martelaar en Kreon graaft zich in, overtuigd van zijn eigen gelijk, een spoor van vernieling achterlatend. Als hij alles heeft verloren komt hij tot het besef dat een mens zich nooit zou mogen verschuilen achter een wet.

Antigone is de tijdloze verzetstragedie van Sofokles. Tegenwoordig kunnen we de strijd van de jonge activiste Antigone tegen het regime van haar oom, koning Kreon, wel ergens aan koppelen. Aan de rebellen van Extinction Rebellion, aan de klokkenluiders van de toeslagenaffaire, aan Navalny, die net als Antigone met zijn leven betaalt voor zijn strijd. Welke offers zijn wij bereid te brengen voor onze moraal. En hoeveel durf is daarvoor nodig.

De makers

Acteur Rochelle Deekman | Artistiek leider Victorine Plante | Artistiek leider Erik Snel | Educatie Christle Tjon A Man | Hoofd educatie Bettie de Bruijn | Kostuumontwerp Anouk van Schie

Agenda

Antigone

- 20:00 uur
Villa Concordia
Utrecht

Antigone

- 20:00 uur
Villa Concordia
Utrecht

Blijf op de hoogte,
lees onze nieuwsbrief!