• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Maliebaan-monologen (2015)

Op 18 november nog 1 keer te zien in onze jubileumweek in Theater Kikker te Utrecht.

Ontmoet de helden en schurken uit Utrecht in de Tweede Wereldoorlog

Erik Snel schreef zes monologen voor zes bewoners van de Maliebaan. Dappere mensen, slechte mensen en gewone mensen, die een ding met elkaar gemeen hebben: Ze zien zich in de monologen geconfronteerd met de gevolgen van hun handelen. Sommigen al tijdens de oorlog, anderen pas erna. Maar iedereen moet zich rekenschap geven van het verheugende maar tegelijk dramatische gegeven dat elk individueel handelen, zelfs in een oorlog, gevolgen heeft voor vele anderen.

Victorine Plante regisseerde Boris van Bommel (Frits Elzas, ondervoorzitter van de Joodsche Raad), Hiske Eriks (NSB-secretaresse Erna Boomsma), Arend Brandligt (SS-Voorman Feldmeijer), Daphne de Bruin (verzetsheldin Dr. Max), Dennis Coenen (Aartsbisschop de Jong) en Jilles Flinterman (NSB-Leider Anton Mussert).

De bron voor de Maliebaanmonologen is het fascinerende boek van Ad van Liempt: Aan de Maliebaan. Van Liempt is een meester in het persoonlijk maken van de geschiedenis. Hij kijkt achter de voordeuren van de statige panden en portretteert de menselijke kant van de hoofdrolspelers in het oog van de oorlog.

Geïnspireerd op de portretten in Aan de Maliebaan vraagt Aluin zich af: Als deze mensen de tijd en de ruimte zouden hebben om hun eigen verhaal te doen, wat zouden ze ons dan te vertellen hebben?

Op feiten gebaseerde fictie over een bijzondere tijd op een bijzondere plek.

Bestel hier het boek van Ad van Liempt.

arend2

Arend Brandligt (acteur)

Arend Brandligt speelt sinds 2000 bij Theatergroep Aluin. Hij was te zien in Het verhaal van Orestes, Coriolanus, Ifigeneia, All for Love, Kopstoot, Winterhard, Het Wijde land, Hippolytos, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, Othello (in coproductie met De Zus van Roos), De Maandageditie (in coproductie met Het NUT),  Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT), Onze Lievevrouw van Pijn, Oidipous Unplugged en als Henk Feldmeijer in De Maliebaanmonologen.

boris

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Dennis 1

Dennis Coenen (acteur)

Dennis Coenen speelt sinds 1997 bij Aluin. Hij is te zien geweest in bijna alle voorstellingen van Aluin in de afgelopen 18 jaar; o.a. Medea, Het verhaal van Orestes, Mooi, Putlucht, Coriolanus, Hippolytos, Het Wijde Land, Maria Stuart, Onze Lievevrouw van pijn, De Wraak van Ifigeneia, Oidipous Unplugged, (it sucks to be) Helena en Aartsbisschop de Jong in De Maliebaanmonologen. Hij maakte en speelde Saint Denis bij Aluin.

Hiske Eriks

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is ze te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Jilles Flinterman

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in o.a. Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Anton Mussert in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Victorine Plante

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Erik Snel

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Er is momenteel geen content beschikbaar.
Er is momenteel geen content beschikbaar.