• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Terug uit Troje: De Wraak van Ifigeneia

De voorstelling wordt verplaatst naar het volgende seizoen – zodra de data bekend zijn zullen we deze hier publiceren.  

Aluin presenteert een bijzonder tragisch tweeluik: Terug uit Troje! Vond je jouw familiediner met kerst ongemakkelijk? Bezoek dan deze familiedrama’s en je zult zien, het valt allemaal wel mee. Twee verhalen, gebaseerd op Griekse tragedies, grijpen naadloos in elkaar in het Terug uit Troje Tweeluik: Don’t f*ck with Artemis en De Wraak van Ifigeneia. De verhalen zijn goed los te bekijken, maar we raden je aan om dubbel te genieten van deze noodlotskomedies: dezelfde familie, nieuwe slachtoffers. De vloek heerst nog steeds in het huis van Atreus.

De Wraak van Ifigeneia
In De Wraak van Ifigeneia komt Agamemnon thuis met zijn oorlogsbuit Kassandra en treft daar zijn vrouw Klytaimestra en haar minnaar Aigisthos. Even daarna liggen Agamemnon en Kassandra dood in bad. Schrijver Erik Snel laat zijn fantasie gaan over wat er in de tussentijd in dat huis gebeurde…

De Wraak van Ifigeneia is een flashback op meerdere vlakken. Niet alleen is het een verhaal dat aan Don’t fuck with Artemis voorafging, ook is het de voorstelling die tien jaar geleden de nieuwe stijl van Aluin aankondigde. Destijds fuseerde Aluin met De Zus van Roos en dit was hun eerste gezamenlijke voorstelling.

Dennis Coenen (acteur)

Dennis Coenen speelt sinds 1997 bij Aluin. Hij is te zien geweest in bijna alle voorstellingen van Aluin in de afgelopen 18 jaar; o.a. Medea, Het verhaal van Orestes, Mooi, Putlucht, Coriolanus, Hippolytos, Het Wijde Land, Maria Stuart, Onze Lievevrouw van pijn, De Wraak van Ifigeneia, Oidipous Unplugged, (it sucks to be) Helena en Aartsbisschop de Jong in De Maliebaanmonologen. Hij maakte en speelde Saint Denis bij Aluin.

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Ayisha Siddiqi (actrice)

Ayisha is actrice en bij Aluin voor het eerst te zien in het Terug uit Troje Tweeluik: Don't f*ck with Artemis en De Wraak van Ifigeneia.

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Daphne de Bruin (regisseur/actrice)

Daphne de Bruin is een van de meest doortastende cultureel ondernemers van Utrecht. Maar bovenal is ze actrice, schrijver en regisseur. Ze regisseerde bij Aluin Othello (in coproductie met De Zus van Roos) De Wraak van Ifigeneia en (it sucks to be) Helena en ze speelde Dr. Max in De Maliebaanmonologen. Ze schreef Offer voor Castellumverhalen dat in regie van Victorine Plante uitkomt in september in Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn.

Claus den Hartog (lichtontwerp)

Claus den Hartog is al sinds 1997 als lichtontwerper betrokken bij Aluin. Ook tekende hij voor een aantal complete toneelbeelden in het oeuvre van Aluin waaronder Maria Stuart, Hotel Midlife, Maandageditie en Saint Denis. Claus maakt rijke, heldere en stevige beelden die ruimte laten voor de voorstelling en altijd het verhaal vertellen. Buiten zijn werk voor Aluin ontwierp Claus licht en/of decors voor een grote verscheidenheid aan (theater)gezelschappen en producenten in binnen en buitenland.

Gijs 't Hoen (technicus)

Sinds 2011 werkt Gijs als technicus bij Aluin. Hij reisde met de voorstellingen De Vaderlandse OorlogDe Wraak van Ifigeneia, Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen), (it sucks to be) Helena en hij is een van de vaste technici van ons eigen theater Villa Concordia.

Laura de Jong (decor-ontwerper)

Laura de Jong werkt sinds 2009 voor Aluin. Ze maakte het decor voor: Othello (coproductie met De Zus van Roos), De Wraak van Ifigeneia (coproductie met De Zus van Roos) en (it sucks to be) Helena. Ook voor het laatste deel uit de trilogie ontwerpt ze het decor en de kostuums: Don't fuck with Artemis. Laura maakt prachtige heldere en concrete omgevingen die een open ruimte creëren voor de humor en de emoties van de voorstellingen van Aluin.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Een flitsende, spannende en geëmotioneerde versie van het klassieke verhaal.

12 November 2020 | Kester Freriks, NRC
Recensie lezen

Meer informatie volgt later.

Er is momenteel geen content beschikbaar.