• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Rampjaar 1672-1673

Persoonlijke getuigenissen uit het Utrechtse Rampjaar 1672-1673. Luister ook de podcastserie waarin de monologen worden omlijst met boeiende historische informatie. 

Een stadsomroeper, een Zwitserse soldaat en kasteelvrouwe Margaretha Turnor, allemaal beleefden ze het jaar 1672 in Utrecht op hun eigen manier. Het jaar 1672 staat ook wel bekend als Rampjaar. De Republiek werd van alle kanten aangevallen. Een coalitie van Frankrijk, Engeland, Müster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte bij de Waterlinie. Zo werd het rijke Holland gespaard. Maar Utrecht? Utrecht niet. Van juli 1672 tot november 1673 was de provincie bezet en leden Utrechters enorm onder de brandschattende en plunderende Fransen.

In samenwerking met Het Utrechts Archief maakte Theatergroep Aluin zes monologen van Utrechters uit deze tijd. Persoonlijke getuigenissen over hoe zij de rampen doorstonden. De fragmenten zijn opgenomen en te horen tijdens de tentoonstelling ‘Rampjaar 1672-1673’. Elk personage krijgt binnenkort ook een eigen podcast, waarin de monoloog omlijst wordt met de historische context. Kijk regelmatig op deze pagina voor meer informatie.

Ga naar de website van het Utrechts Archief voor de expositie, video’s en meer informatie.

Scenefoto’s

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. Daarna speelde ze in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort en alle delen uit De Vaderlandse Oorlog die daarna kwamen.

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Nard Verdonschot (acteur)

Nard is acteur, schrijver en regisseur. Sinds zijn studie aan de Arnhemse Toneelschool is hij als acteur verbonden geweest aan diverse grote en middelgrote theatergezelschappen in Nederland en Duitsland. Hij was bij Aluin te zien in De Hervormers en speelt bij de Classic Tour.

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

n.v.t.

n.v.t.