• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Ken je Klassiekers: De Grieken of Shakespeare

Met een nieuwe cast en een aantal nieuwe stukken is Ken je Klassiekers in 2018 weer helemaal opgefrist. Kies voor een spoedcursus Griekse tragedies of een snelle introductie in Shakespeares meesterwerken. Voor mensen die al bekend zijn met klassiekers een feest der herkenning, voor leken een grappige, ontroerende en heldere introductie in een veelheid aan oersterke verhalen die iedereen moet kennen.

In 2011 begonnen we met een voorstelling waarin we iedereen wilden verleiden om de schoonheid van het klassieke repertoire te ontdekken: Ken je Klassiekers! (10 tragedies in een uur). In korte, dynamische en hilarische scènes werd de essentie van deze prachtige stukken getoond. Ken je Klassiekers! heeft zowel op scholen als in de theaters furore gemaakt en heeft sindsdien continu op ons repertoire gestaan. Inmiddels kunnen we niet meer aan de grote vraag voldoen omdat onze acteurs in andere voorstellingen spelen.

Met drie nieuwe top acteurs maken we de voorstelling opnieuw. Of, beter gezegd, de voorstellingen. Want er komt nu een Ken je Klassiekers: De Grieken en een Ken je Klassiekers: Shakespeare.

Ken je Klassiekers: De Grieken bevat 8 prachtige Griekse tragedies: Het Verhaal van Orestes (de Oresteia) van de eerste grote toneelschrijver Aischylos, bestaande uit de delen Agamemnon, Dodenoffer en De Goede Geesten. Vervolgens Koning Oidipous en Antigone van de tweede belangrijke tragedieschrijver Sofokles en tot slot Medea, De Bakchanten en Elektra van de vermaarde derde schrijver: Euripides. Wraak, hoogmoed, oorlog, verleiding, kinderachtige goden en wijze zieners. De volle rijkdom van het Griekse toneelrepertoire in een uur.

Scenefoto’s (door Charlie Feld)

Ken je Klassiekers: Shakespeare telt ook acht werken. zes tragedies: Romeo en Julia, Hamlet, King Lear, Julius Caesar, Richard III en Macbeth, één komedie: Midzomernachtdroom en één toneelstuk tussen tragedie en komedie in: Othello. Taal, psychologie, dilemma’s, karakters, Shakespeare was de meester. Acht wereldberoemde stukken vol zinderende liefde en rottende jaloezie, humor, venijn, daadkracht en domheid in een uur.
Dit seizoen ook in Engelstalige versie! 

Scenefoto’s (door Charlie Feld)

Ken je Klassiekers! is voor iedereen vanaf 13 jaar en hier op aanvraag te boeken

Wilt u één van deze voorstellingen met uw klas / leerlingen bezoeken? Stuur dan een mail naar bettie@aluin.nl

 

Tom Afman (acteur)

Tom is in 2013 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie en sindsdien acteert hij, spreekt hij dingen in en goochelt hij met kaarten. Bij Aluin speelt Tom in de vernieuwde Ken je Klassiekers (de Grieken en Shakespeare).

Iris Vlutters ( actrice)

Iris is in 2013 afgestudeerd aan de HKU acteursopleiding en sindsdien acteert ze, spreekt ze dingen in, geeft ze theaterles aan jongeren, is ze dol op kerst en zingt ze in een band. Bij Aluin speelt Iris in de vernieuwde Ken je Klassiekers (de Grieken en Shakespeare) en in de Classic Tour.

Quincy van Driesten (acteur)

Quincy studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Hij is dol op ontroerende en meeslepende verhalen. Die verhalen vertelt hij graag op het toneel, maar hij maakt ook podcasts en audioverhalen. Naast het theater gelooft Quincy in de liefde en gaat hij graag sporten, op vakantie en naar de natuur. Of een combinatie van dat alles. Bij Aluin speelt hij in Ken je Klassiekers De Grieken en Ken je Klassiekers Shakespeare en in De Classic Tour.

Erik Snel (schrijver)

Erik heeft sinds de oprichting van Aluin meer dan 20 theatervoorstellingen voor Aluin geschreven en minstens zoveel klassiekers bewerkt tot de gespeelde Aluinversie.

Victorine Plante (regisseur)

Victorine heeft sinds haar komst bij Aluin in 2010 meer dan vijftien voorstellingen bij Aluin geregisseerd, waaronder De Maliebaanmonologen, De Vaderlandse Oorlog trilogie, De Hollanders en Ik zeg toch sorry.

Lesbrieven ter voorbereiding op de voorstellingen:

 

Lesbrief KjK De Grieken

Lesbrief KjK Shakespeare (Engels)
Docentenhandleiding KjK Shakespeare (Engels)

Voorstelling bij jou op school boeken? Vul hier het formulier in.

Algemene voorstellingsinformatie:
KJK De Grieken is geschikt voor havo (alle leerjaren), vwo (alle leerjaren) en vmbo (bovenbouw)
KJK Shakespeare is geschikt voor havo/vwo bovenbouw.
Scholentarief 1 voorstelling 1000,- euro, 2 voorstellingen 1500,- euro (excl. BTW en reiskosten)
Duur voorstelling 60 minuten
Maximum aantal scholieren 100
Aantal acteurs 3
Minimaal speeloppervlak 3 x 3

Er is momenteel geen content beschikbaar.