• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Ken je Klassiekers: De Bijbelverhalen

-Hè jakkes!

-Wat?

-Ik houd al niet van vis en niet van ingewanden en niet van kleine ruimtes.

Dan zit je daar, tegen de maagwand aan en dan komt er steeds – hop – een golf zout water over je heen, met zeewier en kwallen en kleine visjes.

-Dat had je misschien moeten bedenken vóór je auditie deed voor de rol van Jonas in de wallevis.

Zonder spot en zonder vroomheid, maar hartstochtelijk en speels, met verwondering en nieuwsgierigheid, en vooral vol van het besef dat de Bijbel een boek is waar je wat van moet weten, loodst Aluin het publiek door het Oude Testament.

De Bijbel is de grootste inspiratiebron van schrijvers, schilders, theatermakers en filmregisseurs. Toch weten we er weinig meer van omdat we er – na de ontkerkelijking – niet meer mee opgroeien. Zonde. Aluin brengt de spannende verhalen tot leven en benoemt en passant de verwantschap met de Koran en de Joodse Tenach.

Bijbelteksten: De Nieuwe Bijbelvertaling. fotografie Sanne peper

Scenefoto’s (door Sanne Peper)

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee. Ook speelt hij in De Hollanders, De Ilias en Metamorfosen II.

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. Daarna speelde ze in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort en alle delen uit De Vaderlandse Oorlog die daarna kwamen.

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

Erik Snel (schrijver)

Erik heeft sinds de oprichting van Aluin meer dan 20 theatervoorstellingen voor Aluin geschreven en minstens zoveel klassiekers bewerkt tot de gespeelde Aluinversie.

Victorine Plante (regisseur)

Victorine heeft sinds haar komst bij Aluin in 2010 meer dan vijftien voorstellingen bij Aluin geregisseerd, waaronder De Maliebaanmonologen, De Vaderlandse Oorlog trilogie, De Hollanders en Ik zeg toch sorry.

Klassiekers-II-04-©-Sanne-Peper3

(foto: Sanne Peper)
“Helden, reuzen, wonderen, pratende dieren, een vervloekte appel: jongens, het zit er allemaal in…”

2 July 2015 | Cheryl Wong
Recensie lezen

Klassiekers II 03 © Sanne Peper-1
(foto: Sanne Peper)
“De aantrekkelijkheid van de voorstelling schuilt vooral in de vele kleine terzijdes in de lichtvoetige tekst en in de regie van Victorine Plante…”

2 July 2015 | Peter Zonderland
Recensie lezen

Klassiekers-II-04-©-Sanne-Peper3
(foto: Sanne Peper)
“Net als in Ken je Klassiekers I (over de toneelcanon) heeft Victorine Plante het trio met vaart geregisseerd. Nooit wordt de toon vervelend, cynisch of spottend. Eerder blij, zonder opwekkende vroomheid.”

23 June 2015 | Annette Embrechts
Recensie lezen

Algemene voorstellingsinformatie:
De voorstelling is geschikt voor alle leerjaren. (onderbouw én bovenbouw)
Scholentarief 1 voorstelling 1000,- euro, 2 voorstellingen 1600,- euro (ex 6% BTW en reiskosten)
Duur voorstelling 60 minuten
Maximum aantal scholieren 120
Aantal acteurs 3
Minimaal speeloppervlak 3 x 3

Er is momenteel geen content beschikbaar.