• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Ilias

De Ilias gaat in oktober 2021 in première in Utrecht en speelt daarna op gymnasia door heel Nederland. 

Het verhaal
Het is oorlog in Troje. Al negen jaar bevechten de Grieken en de Trojanen elkaar. Achilles is de onverslaanbare Griekse vechtmachine, maar hij weigert verder te vechten als zijn buitgemaakte vrouw Briseïs wordt afgenomen. Zonder Achilles zijn de Grieken kansloos. Dat blijkt des te meer als zijn beste vriend Patroklos sneuvelt in de strijd, vermoord door de Trojaanse prins Hektor. Het maakt Achilles woedend en hij keert terug naar de frontlinie, met een ongekend bloedbad tot gevolg.

Het is de meest bekende oorlog uit de oudheid: de Trojaanse Oorlog. Na de succesvolle voorstelling De Odyssee, die andere bestseller van Homerus, kiest Aluin ervoor om ook dit epos ten tonele te brengen. Een gruwelijk, bloederig en vrouwonvriendelijk verhaal. Maar ook prachtig, poetisch en romantisch.

Achtergrond
De bewerking van Erik Snel richt zich op de absurditeit van de oorlog en op de wreedheden van de agressor Griekenland. Als we aan de bezetter denken, zien we soldaten en machthebbers. Als we aan het bezette land denken zien we de gezinnen, de vrouwen en kinderen die gedood worden. Zo wordt Troje het menselijke land en worden de Grieken de heroïsche onmensen. Met een dikke knipoog naar de superhelden van Marvel worden in de regie van Victorine Plante goden, halfgoden en godgelijke mensen getoond die elkaar met superkrachten proberen te vernietigen.

Onze bewerking is gebaseerd op de vertaling van Ilias, Wrok in Troje, van Patrick Lateur.

Educatie

Het educatieve programma wat Aluin aanbiedt bij De Ilias is een Prezi. Deze Prezi bevat verschillende video’s van acteurs, achtergrond informatie en een afsluitende quiz om de opgedane kennis te testen!

https://prezi.com/view/zFgtzUPdlBy5x6wsG6CM

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. Daarna speelde ze in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort en alle delen uit De Vaderlandse Oorlog die daarna kwamen.

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee.

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

De Ilias wordt speciaal ontwikkeld voor het eindexamen Grieks 2022 en is daarmee geschikt voor bovenbouw vwo.

Bij de voorstelling is een lesbrief beschikbaar en een op maat gemaakte workshop op aanvraag. De lesbrief is binnenkort hier te downloaden.

Meer informatie of een voorstelling boeken op school? Mail naar bettie@aluin.nl

De Ilias is eindexamenmateriaal voor 2022 en gaat op tournee langs gymnasia in heel Nederland. De voorstelling is op aanvraag ook voor theaters te boeken.