• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Hollanders

Theatergroep Aluin duikt in het Nederlandse oertoneel en presenteert hoogtepunten uit de eerste toneelstukken die hier werden gemaakt. We tonen de wieg van ons theater in een wervelend wagenspel. Ervaar de tijd­loze kwaliteit van deze werken uit de 14e tot de 17e eeuw voordat ze in de vergetelheid raken.

Van de romantische Abele Spelen, het wijze Elckerlyc en het duivelse Mariken van Nieumeghen via de hilarische Spaanse Brabander, de kluchtige Warenar en het poëtische drama Lucifer tot aan het knettergekke Liefde in het Lazarushuis.

Aluin laat zien dat het onterecht is dat dit Nederlandse werk niet meer wordt gekend of gespeeld. Het verdient een net zo breed publiek als toen. Want de schrijvers Hooft, Vondel en Bredero hadden een groot publiek door alle lagen van de bevolking. Deze prachtige verhalen tonen aan dat Nederland wel degelijk een toneeltraditie heeft.


Contextprogramma

Is Nederlands een dode taal? Aluin breekt een lans voor de Nederlandse taal, om verloedering tegen te gaan en de oude verhalen onder de aandacht te brengen. Elke dag is een voorstelling te zien van een jonge Utrechtse theatermaker. Onder de noemer ‘De Jonge Hollanders’ wagen zij zich aan de Abele Spelen. Daarnaast is er op verschillende momenten een prikkelend contextprogramma en vindt u in de zaal een mini-expo over de culturele context waarin deze oude toneelstukken werden opgevoerd.

Speeldata De Jonge Hollanders:
Club Lam – Florentijn – 24, 26 en 29 december
Compagnie Red, Yellow & Blue – Exit the Queen – 27, 28 en 29 december
Studio Figur – Sei Zoende – doorlopend (installatie)
Zie toelichting per voorstelling hieronder. 

Contextprogramma:
27 december (middag) – mini-college van Dr. Frank Brandsma – ‘Toneelspelen op z’n Middeleeuws’
29 december (middag) – tweegesprek tussen Christiaan Weijts (schrijver, columnist) en Els Stronks (hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde) over de staat van het Nederlandse literatuuronderwijs. 

Club Lam – Florentijn
Geïnspireerd op Gloriant, Abele Spelen
Met: Ella Kamerbeek en Marloes IJpelaar
Daar gaan we, het zoveelste verhaaltje over een meisje dat verliefd wordt op een onbereikbare prins. Dat mag natuurlijk niet, dus ze wordt gevangen genomen en onthoofd. Oh nee, ze wordt op het allerlaatste moment gered door haar prins. Ze leven nog lang en gelukkig. NOT. Gloriant, pak je zwaard maar in, Club Lam is er.

Compagnie Red, Yellow & Blue – Exit the Queen
Geïnspireerd op ‘Esmoreit’ 
Met: Luca Bryssinck. Regie: Daan van Bendegem
Een solo over de zieligste vrouwenrol ooit geschreven. Hoe een koningin onterecht in een kerker wordt gegooid en godverdomme ook nog eens maar ongeveer 10 zinnen tekst heeft in het hele stuk!

Studio Figur – Sei Zoende
Geïnspireerd op ‘Vanden winter ende vanden somer’
Regie: Noufri Bachdim, Muziek en montage: Sebastiaan Bax, Installatie en poppen: Pluck Venema
Een installatie, alle dagen te zien, over het meest mysterieuze, gevoelsmatige, ondefinieerbare en complex onderwerp: de liefde. Het vuur tussen geliefden blijft broos, het blijft zoeken, het blijft onvoorspelbaar en laat zich moeilijk in woorden vatten. Vandaar onze poging. Om het vuur te vatten. Om het aan te wakkeren.

De Hollanders in 2020

Van 4 t/m 7 juni is De Hollanders te zien op het buitenpodium van Podium Hoge Woerd. Binnenkort volgt meer informatie hierover op deze pagina.

 

ALUIN_PORTRETTEN-12

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

ALUIN_PORTRETTEN-7

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

ALUIN_PORTRETTEN-11

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

ALUIN_PORTRETTEN-13

Maxime Vandommele (actrice)

Maxime studeerde in 2016 af aan de HKU acting en werd bekroond met de ITS award acting voor haar afstudeervoorstelling. Ze speelt bij Aluin de rol van Medea en van Antigone in De Classic Tour en speelt mee in De Vaderlandse Oorlog en De Hollanders. Ohja, en ze komt uit West-Vlaanderen.

ALUIN_PORTRETTEN-10

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee.

ALUIN_PORTRETTEN-1_KL

Gabby Bakker (actrice)

In 1991 - 2012 speelde Gabby in vrijwel alle voorstellingen van Aluin. Naast Aluin heeft zij haar eigen gezelschap Frau Bakker. Vanaf 2018 speelt ze samen met Victorine Plante in de voorstelling Metamorfosen en in De Hollanders.

ALUIN_PORTRETTEN-19

Marcel Dolman (beeld/decorontwerp)

Hoofddocent Interactive Performance Design bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Betrokken bij verschillende lessen inclusief Theater Design, Interactieve Performance Design, schrijven voor prestaties en theater en onderwijs. Marcel heeft bij Aluin al vele prachtige decors ontworpen!

anouk

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

De Hollanders is vanaf 2020 beschikbaar voor middelbare scholen. Te boeken als wagenspel op het schoolplein of als unplugged voorstelling in de school. Meer informatie is op te vragen via bettie@aluin.nl

Er is momenteel geen content beschikbaar.