• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Hollanders

Theatergroep Aluin duikt in het Nederlandse oertoneel en presenteert hoogtepunten, sleutelscenes, samenvattingen, monologen en duetten van de eerste toneelstukken die hier in de Lage Landen werden gemaakt. De kraamkamer van het Hollandse theater in een wervelend wagenspel. Kom langs en ervaar de tijdloze kwaliteit van deze in de vergetelheid rakende literatuur.

In een uur komt een flink aantal stukken voorbij. Van de vier anonieme Abele Spelen en Elckerlyc uit de 15e eeuw, het 16e eeuwse Mariken van Nieumeghen, via De Spaanse Brabander van Bredero, Warenar van P.C.Hooft, Lucifer van Joost van den Vondel tot Liefde in het Lazarushuis van Focquenbroch.

Heeft Nederland geen toneeltraditie? In de zeventiende eeuw werd er veel geproduceerd en gespeeld. Aluin laat zien dat het onterecht is dat dit werk niet meer wordt gespeeld.

De Hollanders wordt omringd door een uitgebreid randprogramma. Meer hierover volgt later op deze pagina.

 

ALUIN_PORTRETTEN-12

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

ALUIN_PORTRETTEN-7

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

ALUIN_PORTRETTEN-11

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

ALUIN_PORTRETTEN-13

Maxime Vandommele (actrice)

Maxime studeerde in 2016 af aan de HKU acting en werd bekroond met de ITS award acting voor haar afstudeervoorstelling. Ze speelt bij Aluin de rol van Medea en van Antigone in De Classic Tour en speelt mee in De Vaderlandse Oorlog en De Hollanders. Ohja, en ze komt uit West-Vlaanderen.

ALUIN_PORTRETTEN-10

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee.

ALUIN_PORTRETTEN-1

Gabby Bakker (actrice)

In 1991 - 2012 speelde Gabby in vrijwel alle voorstellingen van Aluin. Naast Aluin heeft zij haar eigen gezelschap Frau Bakker. Vanaf 2018 speelt ze samen met Victorine Plante in de voorstelling Metamorfosen en in De Hollanders.

ALUIN_PORTRETTEN-19

Marcel Dolman (beeld/decorontwerp)

Hoofddocent Interactive Performance Design bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Betrokken bij verschillende lessen inclusief Theater Design, Interactieve Performance Design, schrijven voor prestaties en theater en onderwijs. Marcel heeft bij Aluin al vele prachtige decors ontworpen!

ALUIN_PORTRETTEN-18

Claus den Hartog (lichtontwerp)

Claus den Hartog is al sinds 1997 de vaste lichtontwerper van Aluin. In die hoedanigheid heeft hij ook al vele technici opgeleid. Claus maakt rijke, heldere en stevige beelden die veel ruimte voor de voorstellingen scheppen zonder te domineren. Hij ontwierp o.a. toneelbeelden voor “Maria Stuart”, “Saint Denis” en "De Vaderlandse Oorlog” van Theatergroep Aluin.

anouk

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

De Hollanders is vanaf 2020 beschikbaar voor middelbare scholen. Te boeken als wagenspel op het schoolplein of als unplugged voorstelling in de school. Meer informatie is op te vragen via bettie@aluin.nl

Er is momenteel geen content beschikbaar.