• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Bakchanten

Bakchanten gaat volgend seizoen op tournee door heel Nederland (oktober 2021 t/m januari 2022).

Het verhaal
Zingend en dansend trekken de Bakchanten, een groep wilde en dronken vrouwen, door het land. Onder invloed van de aantrekkelijke Dionysos, de god van plezier en dans, geven ze zich bloot aan onbeteugeld genot. Koning Pentheus erkent Dionysos niet als god en wil de orde in zijn land handhaven. Hij neemt Dionysos gevangen. Een beslissing met een gruwelijke afloop.

Bakchanten is een woeste tragedie vol hysterie en ongeloof. De aantrekking van oerkracht en extase van Dionysos staat tegenover de ratio en regels van Pentheus.

Achtergrondinformatie over het stuk
Pentheus is diep van binnen als de dood voor vrouwen en zeker wanneer ze zich in de bergen overgeven aan rituelen voor een, in zijn ogen, gevaarlijke god. Daarom heeft Aluin-regisseur Victorine Plante ervoor gekozen het stuk door drie vrouwen te laten spelen. Het perspectief van deze tragedie wordt verteld vanuit de zingende Bakchanten. Drie zeer krachtige actrices die moeiteloos van de ene naar de andere rol schakelen en prachtig kunnen zingen. Want ook de muzikaliteit speelt een belangrijke rol in het stuk. De oeroude Griekse koorliederen zijn opnieuw op muziek gezet door New Cool Collective toetsenist Willem Friede. Hij componeerde driestemmige, bloedmooie koorliederen die volledig acapella worden uitgevoerd.

Extra leuk, Bolder & Plante herenigd bij Bakchanten
Zeven jaar lang vormden Audrey Bolder en Victorine Plante het cabaretduo Bolder&Plante. Eind jaren negentig en begin deze eeuw bestormden ze de theaters samen. Bakchanten is het eerste project waarin deze twee theatermaaksters weer samenwerken. Een hele bijzondere en toch ook zeer vertrouwde samenwerking.

Onze bewerking is gebaseerd op de vertaling van Euripides’ Bakchanten door Gerard Koolschijn. 

Scenefoto’s (door Sanne Peper)

Audrey Bolder (actrice)

Audrey en Aluin kennen elkaar al lang. Samen met artistiek leider Victorine vormde ze jarenlang het cabaretduo Bolder & Plante. Nu werkt het duo na jaren weer samen in de voorstelling Bakchanten. Audrey studeerde in 1997 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten en speelde in vele en uiteenlopende (muziek)theaterproducties.

Myrthe Boersma (actrice)

Myrthe is in 2014 afgestudeerd als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze maakt en speelt voor iedereen van nul tot honderd, op diverse plekken binnen en buiten het theater. Bij Aluin speelt ze in de Classic Tour en Bakchanten en maakt ze met Nard Verdonschot de podcast Villa Concordia.

Maxime Vandommele (actrice)

Maxime studeerde in 2016 af aan de HKU acting en werd bekroond met de ITS award acting voor haar afstudeervoorstelling. Ze speelt bij Aluin de rol van Medea en van Antigone in De Classic Tour en speelt mee in De Vaderlandse Oorlog en De Hollanders. Ohja, en ze komt uit West-Vlaanderen.

Erik Snel (schrijver)

Erik heeft sinds de oprichting van Aluin meer dan 20 theatervoorstellingen voor Aluin geschreven en minstens zoveel klassiekers bewerkt tot de gespeelde Aluinversie.

Victorine Plante (regisseur)

Victorine heeft sinds haar komst bij Aluin in 2010 meer dan vijftien voorstellingen bij Aluin geregisseerd, waaronder De Maliebaanmonologen, De Vaderlandse Oorlog trilogie, De Hollanders en Ik zeg toch sorry.

Willem Friede (composities)

Willem Friede is componist en pianist. Hij speelt piano bij New Cool Collective en is musical director bij New Cool Collective Big Band, waarmee hij een Edison ontving voor hun album BIG en een Gouden Kalf voor hun muziek bij de film 'Toegetakeld door de Liefde'. Voor Aluin heeft Willem de koren gecomponeerd bij de voorstelling Bakchanten.

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

Lekker brutaal en energiek in your face-theater. Een actuele waanzinsroes.

26 October 2020 | Sander Janssens
Recensie lezen

Drie actrices en een kapstok. Meer heeft Aluin niet nodig voor huiveringwekkend mooie Bakchanten.

22 October 2020 | Wijbrand Schaap
Recensie lezen

Bakchanten werd speciaal ontwikkeld voor het eindexamen Grieks 2021 en is daarmee geschikt voor bovenbouw vwo.

Bij de voorstelling is een lesbrief beschikbaar en een op maat gemaakte workshop op aanvraag.

De lesbrief is hier te downloaden: Bakchanten lesbrief
De antwoorden op de lesbrief zijn hier te downloaden: Bakchanten lesbrief antwoorden

Meer informatie of een voorstelling boeken op school? Mail naar bettie@aluin.nl

Van oktober 2021 tot januari 2022 gaat Bakchanten op tournee door Nederland.
Voor boekingen, neem contact op met Hemmo Bruinenberg – hemmo@aluin.nl.

Voor technische informatie, neem contact op met aluin@aluin.nl.