• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Bakchanten

Een miskende god leidt zijn waanzinnige volgelingen in de strijd tegen het rationele gezag.

Uit het oosten verschijnt een vreemdeling in Thebe. Hij verleidt de vrouwen, de Bakchanten, om ’s nachts in de bergen samen te komen in een woeste, rituele dans. De vreemdeling is de god Dionysos die met zijn wilde feesten de Bakchanten in een godsdienstroes brengt, waarin ze zich aan duistere wanen blootgeven. Wanneer Koning Pentheus na een reis hoort wat er gebeurd is in zijn land wordt hij woest. Hij gelooft niet in deze god en zet hem gevangen. Die keus leidt tot een gruwelijke afloop…

Bakchanten is een woeste tragedie vol hysterie en ongeloof. De aantrekking van oerkracht en extase van Dionysos staat tegenover de ratio en regels van Pentheus. Aluin zoekt de nuance in dit verhaal tussen roes en rede en ontdekt een actuele zeggingskracht in de strijd tussen politieke correctheid en het gezag van de onderbuik: “De feiten zijn onjuist, maar het gevoel klopt.” De emotie als leidraad.

Bakchanten is eindexamenmateriaal Grieks 2021 en is op tournee langs gymnasia in heel Nederland sinds oktober 2020. In de Maand van de Geschiedenis, van 9 t/m 11 oktober en van 23 t/m 25 oktober is de voorstelling ook voor publiek te zien in ons eigen huis in Villa Concordia, Utrecht. Ook spelen we de voorstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, van 25 t/m 27 november 2020. 

Onze bewerking is gebaseerd op de vertaling van Euripides’ Bakchanten door Gerard Koolschijn. 

Audrey Bolder (actrice)

Audrey en Aluin kennen elkaar al lang. Samen met artistiek leider Victorine vormde ze jarenlang het cabaretduo Bolder & Plante. Nu werkt het duo na jaren weer samen in de voorstelling Bakchanten. Audrey studeerde in 1997 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten en speelde in vele en uiteenlopende (muziek)theaterproducties.

Myrthe Boersma (actrice)

Myrthe is in 2014 afgestudeerd als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze maakt en speelt voor iedereen van nul tot honderd, op diverse plekken binnen en buiten het theater. Naast dat ze werkzaam is als freelance speler/maker bij verschillende collectieven en gezelschappen, schrijft ze en verdiepte ze zich in de periode 2016 - 2018 in de combinatie van muziek en theater bij TIME, een master van het conservatorium in Den Haag en De Veenfabriek. Bij Aluin speelt ze in de Classic Tour.

Maxime Vandommele (actrice)

Maxime studeerde in 2016 af aan de HKU acting en werd bekroond met de ITS award acting voor haar afstudeervoorstelling. Ze speelt bij Aluin de rol van Medea en van Antigone in De Classic Tour en speelt mee in De Vaderlandse Oorlog en De Hollanders. Ohja, en ze komt uit West-Vlaanderen.

Willem Friede (composities)

Willem Friede is componist en pianist. Hij speelt piano bij New Cool Collective en is musical director bij New Cool Collective Big Band, waarmee hij een Edison ontving voor hun album BIG en een Gouden Kalf voor hun muziek bij de film 'Toegetakeld door de Liefde'. Voor Aluin heeft Willem de koren gecomponeerd bij de voorstelling Bakchanten.

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Lekker brutaal en energiek in your face-theater. Een actuele waanzinsroes.

26 October 2020 | Sander Janssens
Recensie lezen

Drie actrices en een kapstok. Meer heeft Aluin niet nodig voor huiveringwekkend mooie Bakchanten.

22 October 2020 | Wijbrand Schaap
Recensie lezen

Bakchanten werd speciaal ontwikkeld voor het eindexamen Grieks 2021 en is daarmee geschikt voor bovenbouw vwo.

Bij de voorstelling is een lesbrief beschikbaar en een op maat gemaakte workshop op aanvraag.

De lesbrief is hier te downloaden: Bakchanten lesbrief
De antwoorden op de lesbrief zijn hier te downloaden: Bakchanten lesbrief antwoorden

Meer informatie of een voorstelling boeken op school? Mail naar bettie@aluin.nl

Er is momenteel geen content beschikbaar.