Tekstboek van 1600 Slag bij Nieuwpoort nu te koop

| Aluin

1600 Slag bij Nieuwpoort is het eerste deel van het drieluik De Vaderlandse oorlog, over opkomst en ondergang van het dreamteam Maurits en Van Oldenbarnevelt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. Een historische kroniek vol avontuur, godsdienststrijd, intriges, vaderlandsliefde, eerzucht en vuile handen.

Een meeslepende geschiedenisthriller over hoogmoed, heroïek en beeldvorming.

Juli 1600. Een warrige verzameling provincies in de Lage Landen is in oorlog met Spanje. De Tachtigjarige Oorlog, zoals later zal blijken. Staatsman Johan van Oldenbarnevelt en legerleider Maurits zijn samen zeer succesvol. Totdat van Oldenbarnevelt Maurits met 1300 schepen naar de havens van Oostende en Nieuwpoort stuurt om de piraten en hun Spaanse vrienden te verslaan. Het wordt de prille republiek bijna fataal. Hier ontstaat de eerste scheur in de samenwerking van de twee helden. Een scheur die groter en groter wordt.

Toneelschrijver Erik Snel belicht die ene gebeurtenis waarvan we het jaartal allemaal kennen: De Slag bij Nieuwpoort. Vijf jonge acteurs ontdekken de Nederlandse geschiedenis als een stripverhaal. Dynamisch, komisch, meeslepend, glashelder en historisch juist voor meer dan 85%.

 

Ook verschenen bij uitgeverij Int. Theatre & Film Books

© Erik Snel, Utrecht 2015

ISBN9789064038310