Randprogramma 1619 Maak het kort…
Dode hoeken, blinde vlekken (de andere kant van het verhaal)
Wie schrijft over geschiedenis kiest een perspectief. Bij 1619 Maak het kort… claimen we dat de voorstelling voor 83,7 procent historisch correct is, maar wat vertellen we dan allemaal niet? Wat zijn onze dode hoeken en blinde vlekken? In het randprogramma van 1619 Maak het kort… kijken we naar de andere kant van het verhaal. We nodigen historici en kunstenaars uit om nieuwe perspectieven te geven op de tijd van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau. Zo leren we ook over katholieken, Utrechters, Spanjaarden en hun gekoloniseerde tijdgenoten.
Kom gerust wat eerder naar de voorstelling, want de foyer van Theater Kikker is omgetoverd in een expositie over de Tachtigjarige Oorlog. Onder het genot van een Johan van Oldenbarnevelt-biertje leer je over de hoofdpersonages, zie je video’s of bestudeer je spotprenten over deze belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis.
Programma na de voorstellingen
Alle talkshows en lezingen vinden plaats na de voorstelling en zijn gratis toegankelijk.
Dode hoeken, blinde vlekken #1: de katholieken
za. 22 december
De Nederlandse geschiedenis wordt meestal verteld vanuit het protestantse perspectief. Dr. Yolanda Rodríguez Pérez en Dr. Llewellyn Bogaers tonen hoe het de katholieken in de zeventiende eeuw is verlopen. Onder begeleiding van VPRO radiopresentator Jos Palm (OVT) praten de cultuurhistorici na over hoe deze geschiedenis in Spanje wordt verteld en hoe de katholieke Utrechtse meerderheid omging met het nieuwe protestantse bestuur.
Dode hoeken, blinde vlekken #2: de Utrechters
zo. 23 december
Met veel oog voor de positie van de onderdrukten in de Utrechtse samenleving corrigeert Dr. Llewellyn Bogaers het heroïsche beeld dat we van (Holland in) de Opstand hebben.
Dode hoeken, blinde vlekken #3: de koloniën
do. 27 december
In 1602 werd de VOC opgericht en vergaarde Nederland haar rijkdom, de basis voor wat we de Gouden Eeuw zijn gaan noemen. In samenwerking met The Black Archives kijken we naar de besmette kant van deze geschiedenis.
Dode hoeken, blinde vlekken #4: satire, poezie & nieuws
vrijdag 28 december
Tegenwoordig is iedereen zich bewust van de rol van media en kunst in de samenleving. Maar hoe werkte dat vroeger? Via cartoons, pamfletten en gedichten werd het nieuws gebracht. Historicus Jaap de Haan geeft een toelichting op de rol van media en kunst in de zeventiende eeuw. Daarnaast maken dichter Wout Waanders en cartoonist Néetje deze avond live een kunstwerk tijdens de voorstelling. Georganiseerd in samenwerking met Het Literatuurhuis.
Overig programma:
Stadswandelingen: Utrecht in de Gouden Eeuw (door Dr. Llewellyn Bogaers)
23, 24 en 28 december, 13.30u
Kosten: 10 euro. Tickets.
Stamppotbuffet van Tante Miek (Onbeperkt stamppot eten!)
28 december, 18.00u
Kosten: 12,50 euro (tot 12 jaar: 7,50 euro). Tickets.