De Maliebaan monologen op TV

| Aluin

De Maliebaanmonologen die Aluin maakte voor de culturele zondag van vorig jaar 3 mei krijgt een vervolgreeks op tv. Op NPO 2 start vanaf 1 mei gedurende een week een serie monologen.

De Maliebaanmonologen is een voorstelling gebaseerd op het vorig jaar verschenen boek Aan de Maliebaan van Ad van Liempt, dat gaat over panden aan de Maliebaan waar in de oorlog verschillende verhalen afspeelden.

Naar aanleiding van het succes en de enthousiaste reacties van het publiek tijdens de Culturele Zondag wordt er nu door Ad van Liempt in samenwerking met Aluin een televisieserie gemaakt.

In de eerste week van mei worden de zes monologen afzonderlijk van elkaar uitgezonden op NPO 2, na afloop van Nieuwsuur. “De Culturele Zondag Utrecht 40-45 was een indrukwekkende zondag die bij veel Utrechters nog op het netvlies staat. Het is bijzonder dat De Maliebaanmonologen die vorig jaar zo’n indruk maakten op het publiek, nog veel meer mensen gaan bereiken via televisie”, aldus Hanneke Bouwsema, directeur Culturele Zondagen.

De organisatie omschrijft De Maliebaanmonologen als volgt: “Van de NSB tot het verzet, van het bisschoppelijk paleis tot de SS, van de Joodse Raad tot de illegale drukkerij van Vrij Nederland, de Maliebaan was de spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting.”

In De Maliebaanmonologen maken de kijkers kennis met de Utrechtse helden en schurken die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan de Maliebaan woonden. De persoonlijke verhalen van aartsbisschop Jan de Jong, secretaresse van de Sicherheitspolizei Erna Boomsma, SS-voorman Henk Feldmeijer, Frits Elzas van de Joodse Raad, verzetsheldin Dr. Max (ofwel Marie-Anne Tellegen) en NSB-leider Anton Mussert worden belicht in monologen van vijftien minuten.

NOS Maliebaanmonologen

  • Zondag 1 mei, 22.30-22.46 uur: Monoloog van aartsbisschop Jan de Jong, gespeeld door Dennis Coenen. De Jong woonde in het aartsbisschoppelijk paleis, Maliebaan 40. Hij raakte tijdens de bezetting in ernstig conflict met de NSB en met de bezettingsautoriteiten. Hij sprak zich openlijk uit tegen de opheffing van de vakbonden en de Jodenvervolging. De Jong werd tegen de verwachting in niet gearresteerd.
  • Maandag 2 mei, 22.48-23.04 uur: Monoloog van Erna Boomsma, gespeeld door Hiske Eriks. Boomsma was een meisje uit een NSB-gezin, dat een opleiding tot secretaresse had gevolgd. Ze werkte voor allerlei aan de NSB-gelieerde instanties, tot ze in 1944 bij de Sicherheitspolizei op Maliebaan 74 werd aangenomen. De monoloog gaat over wat ze daar meemaakte.
  • Dinsdag 3 mei, 22.48-23.04 uur: Monoloog van Henk Feldmeijer, gespeeld door Arend Brandligt. Feldmeijer was de oprichter en voorman van de Nederlandse SS, gevestigd op Maliebaan 66. Hij was de rivaal van NSB-leider Mussert, hij wilde hem opzij zetten en een radicalere lijn volgen. Hij was een bekwaam redenaar, maar zijn gebrek aan tact en zijn drankprobleem blokkeerden zijn loopbaan. Feldmeijer kwam begin 1945 om het leven, toen hij op weg naar het front getroffen werd door een geallieerde granaatscherf.
  • Woensdag 4 mei, 22.48-23.04 uur: Monoloog van Frits Elzas, gespeeld door Boris van Bommel. Elzas was een joods zakenman, die een appartement bewoonde op Maliebaan 92. Hij werd vice-voorzitter van de Joodse Raad in Utrecht en probeerde in die hoedanigheid een Utrechtse politieman om te kopen om op die manier gearresteerde Joden vrij te krijgen. Dat is in verschillende gevallen gelukt.
  • Donderdag 5 mei, 22.35-22.51 uur: Monoloog van Marie-Anne Tellegen, gespeeld door Daphne de Bruin. Tellegen was een voormalig topambtenaar van de gemeente Utrecht, die ontslag nam toen er een NSB-burgemeester aantrad. Daarna belandde zij steeds dieper in het verzet, ook in landelijke organisaties, haar verzetsnaam was dokter Max. Zij woonde op Maliebaan 72bis en was de buurvrouw van de Sicherheitspolizei. In het najaar van 1944 organiseerde zij de financiële ondersteuning van de duizenden spoorwegstakers. Na de oorlog werd ze directeur van het Kabinet van de Koningin.
  • Vrijdag 6 mei, 22.48-23.05 uur: Monoloog van Anton Mussert, gespeeld door Jilles Flinterman. Mussert had zijn hoofdkwartier op Maliebaan 35. Hij was de leider van de Nationaal Socialistische Beweging, de NSB. Zijn streven was minister-president van Nederland te worden in een Groot Germaans Rijk, maar dat is hem nooit gelukt. Na de bevrijding werd hij geïnterneerd en in mei 1946 door een vuurpeloton geëxecuteerd wegens landverraad.