De schoenen van Marilyn Monroe (Lieke’s Blog)

| Aluin

Voor het promotiemateriaal van onze voorstelling (it sucks to be) Helena gebruiken wij een foto van Marilyn Monroe. Buiten dat wij de foto zelf mooi vinden, is hij ook erg toepasselijk. Marilyn Monroe is net als Helena slachtoffer van haar schoonheid. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze eraan ten onder is gegaan.
affiche_Itsuckstobehelena2-725x1024

Misschien is het wel leuk om even wat te vertellen over de achtergrond van de foto. In februari 1954 onderbrak Marilyn Monroe haar huwelijksreis met Joe DiMaggio in Japan om naar Korea te vliegen. Zij was hier om de Amerikaanse troepen, die daar aan het strijden waren, te entertainen. In vier dagen gaf zij tien shows voor een publiek van meer dan 100.000 soldaten en mariniers per show. Marilyn was op dat moment 28 jaar en een van de grootste sterren in de wereld. Door haar huwelijksreis te onderbreken voor de shows in Korea heeft ze dan ook de toon gezet voor haar relatie met Joe DiMaggio, want acht maanden later waren ze al weer gescheiden.
Marilyn-Monroe-Korea51
De mooie Marilyn arriveert in Korea. Helemaal in stijl natuurlijk. Fijn om te zien dat ik niet de enige ben die themafeestjes zeer serieus neemt.

Marilyn Monroe was net als Helena een begerenswaardige vrouw. In Korea stond zij als een soort trofee van het land voor de troepen. Dit haalt de heimwee van de soldaten weg en laat ze weer inzien waarvoor ze aan het vechten zijn. Ook dit komt sterk overeen met de functie van Helena in de Trojaanse oorlog; voor haar (en haar schoonheid) wordt er oorlog gevoerd.

Laten we de foto nog eens goed bekijken:

Annex-Monroe-Marilyn_1293-673x1024

Wanneer ik naar de foto kijk, zie ik een prachtige vrouw met een mooi gezicht en een mooie jurk. Helaas blijven haar veel te kleine schoenen niet onopgemerkt. Toch wel erg lelijk hoe haar tenen behoorlijk schoenloos zijn op deze foto, vind je niet? Het doet me ook wel weer goed om deze imperfectie op te merken. Het maakt haar gelijk wat aardiger. Als Marilyn nou volledig perfect zou zijn, zou ik als vrouw namelijk stiekem toch wel gedwongen worden om haar onaardig te vinden. Ik ben trouwens niet te enige die de schoenen opmerkt:

reacties-schoenen-mm
Oké, nog even inzoomen dan…

mm-schoenzoom