Crazy sexy Kreon

| Aluin

Lieve mensen,

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Boris van Bommel, ik ben 33 jaar jong, en ik ben sinds ruim 5 jaar als acteur verbonden aan theatergroep Aluin. Ik zal het komend seizoen de maandelijkse blogverslagen verzorgen. En waar beter te beginnen dan bij het begin?

Afgelopen 6 september was het jaarlijkse uitfeest in Utrecht; de aftrap voor het nieuwe culturele seizoen. Kenmerkend voor deze dag zijn de kleurrijke modeshows in de Schoutenstraat, evenals de vele optredens en theatrale versnaperingen door heel de stad. Ik mocht, samen met Jilles Flinterman, een klein voorproefje geven in theater Kikker, van onze nieuwste voorstelling: “Antigone Unplugged”. De cast was niet compleet; Hiske Eriks versterkt ons in onder andere de titelrol – bij wijze van het broodnodige vrouwelijk tegenwicht – maar kon er die dag helaas niet bij zijn.

Ik speel de rol van koning Kreon en Jilles speelde mijn zoon, Haimon. Onze scene gaat over een meningsverschil. Het begint allemaal heel rustig en rationeel, als Oudgriekse mannen onder elkaar, maar de boel escaleert met rasse schreden, en dat mondt dan weer uit in schelden en schreeuwen, dreigen en elkaar vervloeken, als Oudgriekse mannen onder elkaar.

We gaan officieel in première op 24 September in datzelfde theater Kikker, maar ondertussen zijn we al een half jaar met deze voorstelling aan het touren langs verschillende gymnasia door heel het land. We mogen dan ook inmiddels aardig ingespeeld zijn. En met de tekstkennis zit het ook wel snor.

Toch waren we zenuwachtig. Gek hè? Misschien kwam dit omdat het alweer een tijdje geleden is sinds de laatste uitvoering, of omdat de Haimon-Kreon-scene ergens midden in het dramatisch verloop van het stuk valt. Als ik voor mezelf spreek, zou het ook wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat ik mijn pas ontgonnen liefdesinteresse had uitgenodigd, om eens te komen zien wat ik nou eigenlijk doe. En dat zet toch aan je rol eens met hele andere ogen te bekijken. Een nieuw perspectief. Ik weet, zoiets kan alleen maar goed zijn, om los te breken uit eventueel vastgeroeste patronen, maar het is ook even wennen. Zeker als dat via de grote, mooie, bruine ogen gaat van je pas ontgonnen liefdesinteresse.

Na afloop zit zij buiten, op een van de zonovergoten bierbanken, op mij te wachten. “Wat vond je er van?” Vraag ik, terwijl ik naast haar plaatsneem. Haar lippen maken onwillekeurig eenzelfde subtiele beweging als vlak voor dat ik haar kus. Dat is alvast een goed teken, al duurt het maar een fractie van een seconde. “Ik vond het fantastisch!” Zegt ze, en ik begin voor het eerst die dag met ontspannen. “Ik vond zelfs…” En hier kijkt ze ineens licht beschaamd naar de straatstenen. “Nou ja… Ik vond je zelfs een beetje sexy.”

Nu is koning Kreon alles behalve sexy. Althans, niet naar algemeen maatschappelijk geaccepteerde maatstaven. Hij is kleinzielig, achterdochtig, hardnekkig standvastig en bovendien ronduit vrouwonvriendelijk. En met deze eigenschappen laat hij een spoor van dood en verderf achter bij een ieder die hem dierbaar is. Dat laatste is geen spoiler, het is tenslotte een Griekse tragedie.

Ik snap overigens best hoe zij dat bedoelt hoor. Ik vind haar al sexy als ze op haar telefoon kijkt, of in gedachten met een plukje haar speelt. Laat staan wanneer ze haar best doet. Dus denk ik dat zo’n observatie meer gekleurd wordt door de liefdesinteresse an sich, dan door het inherente lustopwekkende karakter van Kreon.

Niet alleen mijn rol, ook ons gezelschap mocht ik bekijken door haar ogen. Iedereen betrokken bij Aluin had zich die middag keurig aan haar voorgesteld met een zweem van nieuwsgierige anticipatie. Ik had namelijk al stiekem het een en ander over haar verteld. Toen we laatst op haar balkon een sigaret zaten te roken zei ze: “Aluin is een soort kleine familie.”

“Dat klopt.” Zei ik.

Toch gaat die vergelijking niet helemaal op, bedenk ik me nu ik deze blog zit te schrijven. Familie heb je namelijk niet voor het uitzoeken. Wij zijn gelukkig vrij elke dag opnieuw te kiezen om te houden van dit pracht vak. En van elkaar.