• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Oidipous Unplugged

Een huiskamervoorstelling
Acteurs Arend Brandligt, Dennis Coenen en Marcel Roelfsema komen bij u aan de deur om de theaterklassieker ‘Oidipous’ van de tragedieschrijver Sofokles voor u en uw gezelschap te spelen.

‘Oidipous Unplugged’; zonder decor of rekwisieten, maar met de fantasie van de acteurs, de onverslijtbare tekst en de verbeelding van de toeschouwer als middelen om uw huiskamer in een klassiek strijdtoneel te veranderen. In de mooie, heldere vertaling van Gerard Koolschijn en geregisseerd door Erik Snel.

Meer informatie, prijzen en boekingen via aluin@aluin.nl

In navolging op de dogma beweging in de film, een nieuw onderzoek van Erik Snel als regisseur, terug naar de basis: het vertellen van het verhaal. Zonder licht, decor of andere hulpmiddelen regisseert Erik Snel drie acteurs die Oidipous voor u spelen. Een voorstelling die overal kan spelen, als een akoestisch bandje, dat zijn instrumenten pakt en het publiek kan boeien, kunnen de acteurs met elkaar op diverse locaties (van huiskamer tot theaterzaal of buitenlocatie) uw fantasie prikkelen en u meevoeren in dit klassieke repertoirestuk.

Wie is wijs? Teiresias, de blinde ziener die Oidipous waarschuwt geen onderzoek te doen naar een moord uit het verleden? Of Oidipous zelf, die ‘ziende blind’ is? Oidipous is de meester-thriller van Sofokles over de man die door zijn ouders aan de gieren wordt gevoerd om te voorkomen dat de vloek van de goden uitkomt: “Deze jongen zal zijn vader vermoorden en met zijn moeder slapen.” Aanvankelijk wordt hij gered. En loopt hij recht in de armen van het lot waarvoor hij wilde vluchten. De levensinstelling van Oidipous eist dat de waarheid boven tafel komt, ook al wordt het zijn ondergang. Is Oidipous een held of een sukkel? Een voorstelling over politieke eerlijkheid, het nut van de doofpot en het bestaan van keuzevrijheid in het leven. Kun je aan je lot of levensbestemming ontkomen of ben je voorbestemd en staat alles al in het grote boek geschreven.

arend2

Arend Brandligt (acteur)

Arend Brandligt speelt sinds 2000 bij Theatergroep Aluin. Hij was te zien in Het verhaal van Orestes, Coriolanus, Ifigeneia, All for Love, Kopstoot, Winterhard, Het Wijde land, Hippolytos, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, Othello (in coproductie met De Zus van Roos), De Maandageditie (in coproductie met Het NUT),  Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT), Onze Lievevrouw van Pijn, Oidipous Unplugged en als Henk Feldmeijer in De Maliebaanmonologen.

Dennis 1

Dennis Coenen (acteur)

Dennis Coenen speelt sinds 1997 bij Aluin. Hij is te zien geweest in bijna alle voorstellingen van Aluin in de afgelopen 18 jaar; o.a. Medea, Het verhaal van Orestes, Mooi, Putlucht, Coriolanus, Hippolytos, Het Wijde Land, Maria Stuart, Onze Lievevrouw van pijn, De Wraak van Ifigeneia, Oidipous Unplugged, (it sucks to be) Helena en Aartsbisschop de Jong in De Maliebaanmonologen. Hij maakte en speelde Saint Denis bij Aluin.

Marcel Roelfsema

Marcel Roelfsema (acteur)

Marcel Roelfsema speelt sinds 1996 bij Aluin. Hij was te zien in o.a. Mortal, Medea, Julius Caesar, De Heilige Antonio, Coriolanus, Kopstoot, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, De Maandageditie (in coproductie met Het NUT), Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT) en Oidipous Unplugged. Marcel is acteur en theatermaker. Hij regisseerde bij Aluin Onze Lievevrouw van Pijn.

Erik Snel

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Oidipous unplugged 02 © Sanne Peper-1
(foto: Sanne Peper)
“met aanstekelijk spelplezier een intelligent gemaakte en soms komische Oidipous…”

2 juli 2015 | Jos Schuring
Recensie lezen
Er is momenteel geen content beschikbaar.
Er is momenteel geen content beschikbaar.