• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

(it sucks to be) Helena (2014 )

Op 22 augustus 2015 is deze vijfsterren voorstelling voor de laatste keer te zien in het gloednieuwe Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn.

★★★★★
Een voorstelling die op alle fronten raak is (Theaterkrant)

Een bittere komedie.

De Trojaanse Oorlog is na tien jaar voorbij. Het Griekse leger keert terug met de mooie Helena. Zij was de inzet van de oorlog, nadat ze aan de Trojaanse prins Paris geschonken werd door een paar opstandige godinnen. Paris is dood en Troje vernietigd. Een goede afloop. Helena is gelukkig. Althans, iedereen zegt dat ze dat moet zijn. Zelf begrijpt ze niets van haar rol in de wereldgeschiedenis. Helena en haar man, legerleider Menelaos zijn van elkaar vervreemd, maar kunnen onmogelijk uit elkaar. Dan zou de oorlog met al haar slachtoffers voor niets zijn geweest. De strijd verplaatst zich van het slagveld naar de slaapkamer. Helena vervloekt haar schoonheid, haar echtgenoot en de goden. Tot overmaat van ramp verschijnt de geest van Paris om zijn buit op te eisen.

Na de succesvolle tournees van De Wraak van Ifigeneia (2010 t/m 2012) schreef Erik Snel met (it sucks to be) Helena het tweede deel van de trilogie “Terug uit Troje” (Een archeologie van stemmen). In de trilogie worden de witte plekken in de afloop van de Trojaanse oorlog ingevuld. We weten veel van deze geschiedenis uit de Tragedies en de mythen, maar sommige personages hebben tot nu toe nooit hun mond opengedaan.

Helena Ssssst!

Menelaos Niks ssst. Sorry dat we je gered hebben. Sorry, als dat niet gelegen kwam. Sorry dat we met het hele leger tegen Troje zijn opgetrokken. Sorry dat we Ifigeneia geofferd hebben, terwijl het voor jou ‘niet nodig’ was. Sorry voor de moeite. Sorry voor de troep!

Helena Wat moet ik zeggen? Menelaos Ehm.. Bedankt?

Scenefoto

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Dennis Coenen (acteur)

Dennis Coenen speelt sinds 1997 bij Aluin. Hij is te zien geweest in bijna alle voorstellingen van Aluin in de afgelopen 18 jaar; o.a. Medea, Het verhaal van Orestes, Mooi, Putlucht, Coriolanus, Hippolytos, Het Wijde Land, Maria Stuart, Onze Lievevrouw van pijn, De Wraak van Ifigeneia, Oidipous Unplugged, (it sucks to be) Helena en Aartsbisschop de Jong in De Maliebaanmonologen. Hij maakte en speelde Saint Denis bij Aluin.

Laura de Jong (decor-ontwerper)

Laura de Jong werkt sinds 2009 voor Aluin. Ze maakte het decor voor: Othello (coproductie met De Zus van Roos), De Wraak van Ifigeneia (coproductie met De Zus van Roos) en (it sucks to be) Helena. Ook voor het laatste deel uit de trilogie ontwerpt ze het decor en de kostuums: Don't fuck with Artemis. Laura maakt prachtige heldere en concrete omgevingen die een open ruimte creëren voor de humor en de emoties van de voorstellingen van Aluin.

Claus den Hartog (lichtontwerp)

Claus den Hartog is al sinds 1997 als lichtontwerper betrokken bij Aluin. Ook tekende hij voor een aantal complete toneelbeelden in het oeuvre van Aluin waaronder Maria Stuart, Hotel Midlife, Maandageditie en Saint Denis. Claus maakt rijke, heldere en stevige beelden die ruimte laten voor de voorstelling en altijd het verhaal vertellen. Buiten zijn werk voor Aluin ontwierp Claus licht en/of decors voor een grote verscheidenheid aan (theater)gezelschappen en producenten in binnen en buitenland.

Daphne de Bruin (regisseur/actrice)

Daphne de Bruin is een van de meest doortastende cultureel ondernemers van Utrecht. Maar bovenal is ze actrice, schrijver en regisseur. Ze regisseerde bij Aluin Othello (in coproductie met De Zus van Roos) De Wraak van Ifigeneia en (it sucks to be) Helena en ze speelde Dr. Max in De Maliebaanmonologen. Ze schreef Offer voor Castellumverhalen dat in regie van Victorine Plante uitkomt in september in Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn.

Gijs 't Hoen (technicus)

Sinds 2011 werkt Gijs als technicus bij Aluin. Hij reisde met de voorstellingen De Vaderlandse OorlogDe Wraak van Ifigeneia, Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen), (it sucks to be) Helena en hij is een van de vaste technici van ons eigen theater Villa Concordia.

Helena 03 © Sanne Peper
(foto: Sanne Peper)
“Een voorstelling die op alle fronten raak is.”

6 July 2015 | Jan Barend van Barneveld
Recensie lezen

affiche_Itsuckstobehelena2-725x1024
Messcherp spel van Dennis Coenen (Menelaos)

2 July 2015 | Hans Brans
Recensie lezen

It-sucks-to-be-Helena-Aluin-foto-Sanne-Peper-435x300
(foto: Sanne Peper)
“‘Helena’ is een schot in de roos.”

1 April 2015 | Jaap Blaakmeer
Recensie lezen

Download hier de persfoto’s. Naamsvermelding verplicht: Sanne Peper

Download hier het persbericht.

Download hier  het affichebeeld.