• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

DOS Het voetbalwonder van Utrecht (2017)

In het kader van de Culturele Zondag Utrecht 50-75. op zondag 23 april 2017, maakte Aluin samen met Theatermaker Paul Feld een voorstelling over een unieke gebeurtenis in 1958: Het Utrechtse DOS wordt landskampioen. DOS en SC Enschede spelen de historische beslissingswedstrijd in stadion de Goffert in Nijmegen. Tegelijkertijd luisteren 15.000 supporters in stadion de Galgenwaard live mee naar het radio-commentaar. Starend naar een leeg veld.

Aluin en Paul Feld voeren de inmiddels middelbare kinderen op van de geluidstechnicus die de radio-uitzending destijds verzorgde en sindsdien niet meer ophield zijn helden te vereren. Voor zijn 80ste verjaardag maken zijn kinderen een speciale radio-uitzending over de wedstrijd.

 

Geïnspireerd op het boek ‘DOS Het wonder van Utrecht’ van Ad van Liempt.

Met dank aan: Prins Bernard Cultuurfonds

 

Arend Brandligt (acteur)

Arend Brandligt speelt sinds 2000 bij Theatergroep Aluin. Hij was te zien in Het verhaal van Orestes, Coriolanus, Ifigeneia, All for Love, Kopstoot, Winterhard, Het Wijde land, Hippolytos, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, Othello (in coproductie met De Zus van Roos), De Maandageditie (in coproductie met Het NUT),  Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT), Onze Lievevrouw van Pijn, Oidipous Unplugged en als Henk Feldmeijer in De Maliebaanmonologen.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Marcel Dolman (beeld/decorontwerp)

Hoofddocent Interactive Performance Design bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Betrokken bij verschillende lessen inclusief Theater Design, Interactieve Performance Design, schrijven voor prestaties en theater en onderwijs. Marcel heeft bij Aluin al vele prachtige decors ontworpen!

Marcel Roelfsema (acteur)

Marcel Roelfsema speelt sinds 1996 bij Aluin. Hij was te zien in o.a. Mortal, Medea, Julius Caesar, De Heilige Antonio, Coriolanus, Kopstoot, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, De Maandageditie (in coproductie met Het NUT), Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT) en Oidipous Unplugged. Marcel is acteur en theatermaker. Hij regisseerde bij Aluin Onze Lievevrouw van Pijn.

Paul Feld (regisseur)

Schrijver en regisseur. Een van de founding fathers van het Utrechtse Theater. mede-oprichter en artistiek leider van Growing Up in Public dat decennialang furore maakte op tal van podia. Paul Feld en Erik Snel maken al 10 jaar lang met B&W en de raadsleden van Utrecht het Stadhuistoneel en dit jaar hebben ze naast de Hervormers samen ook 'DOS, het voetbalwonder van Utrecht’ en Castellumverhalen 2017 gemaakt.

Plezier en sentiment in Utrechtse voetbalvoorstelling – theaterkrant

1 May 2017 | Sander Janssens
Recensie lezen

Geen educatiemateriaal beschikbaar.

Er is momenteel geen content beschikbaar.