• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Wraak van Ifigeneia (2010)

Première: november 2010, reprise tot en met maart 2012

Een pijnlijk grappige tragedie over offers, pijn, klootzakken en kinderen, over vaderland en moederliefde.

Agamemnon komt thuis met zijn oorlogsbuit Kassandra en treft daar zijn vrouw Klytaimestra en haar minnaar Aigisthos. Even daarna liggen Agamemnon en Kassandra dood in bad. Tot zover 2500 jaar geleden nagelaten door de tragedieschrijver Aischylos. Schrijver Erik Snel laat zijn fantasie gaan over wat er precies in dat huis gebeurde. Met vlijmscherpe dialogen tussen Klytaimestra en Agamemnon, stuurt hij aan op de uiteindelijke moord. Twee sterke machten tegenover elkaar, wraaklustige emotie staat tegenover spitsvondige ratio. Dat loopt niet goed af.

Regie: Daphne de Bruin Spel: Dennis Coenen als Agamemnon, Victorine Plante als Klytaimestra, Klaas Postmus als Aigisthos en Eleni Achilleos als Kassandra.

Dennis Coenen (acteur)

Dennis Coenen speelt sinds 1997 bij Aluin. Hij is te zien geweest in bijna alle voorstellingen van Aluin in de afgelopen 18 jaar; o.a. Medea, Het verhaal van Orestes, Mooi, Putlucht, Coriolanus, Hippolytos, Het Wijde Land, Maria Stuart, Onze Lievevrouw van pijn, De Wraak van Ifigeneia, Oidipous Unplugged, (it sucks to be) Helena en Aartsbisschop de Jong in De Maliebaanmonologen. Hij maakte en speelde Saint Denis bij Aluin.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Daphne de Bruin (regisseur/actrice)

Daphne de Bruin is een van de meest doortastende cultureel ondernemers van Utrecht. Maar bovenal is ze actrice, schrijver en regisseur. Ze regisseerde bij Aluin Othello (in coproductie met De Zus van Roos) De Wraak van Ifigeneia en (it sucks to be) Helena en ze speelde Dr. Max in De Maliebaanmonologen. Ze schreef Offer voor Castellumverhalen dat in regie van Victorine Plante uitkomt in september in Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn.

Er is momenteel geen content beschikbaar.
Er is momenteel geen content beschikbaar.