• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

De Hervormers (2017-2018)

Van september 2017 t/m januari 2018 speelde De Hervormers in Museum Catharijneconvent tijdens de tentoonstelling Luther. Een voorstelling naar aanleiding van 500 jaar Reformatie en het pasverschenen boek: De Nederlandse Paus Adrianus van Utrecht 1459-1523 van Twan Geurts. 

De Hervormers bestaat uit drie kleine voorstellingen die een beeld geven van de drie grote Hervormers uit de 16e eeuw: Maarten Luther, Desiderius Erasmus en Paus Adriaan VI. Allemaal met hun eigen verhaal en drama. Een trioloog in drie bedrijven over hun invloed op de Reformatie; de scheuring in de katholieke kerk die de weg vrijmaakte voor het Protestantisme. Nog altijd een van de meest invloedrijke gebeurtenissen uit de kerkhistorie. Geen droge geschiedenisles maar een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven.

De drie losse delen zijn volledig te bekijken op het YouTube-kanaal van Aluin.

 

Foto’s: Annelien Nijland

 

 

logo gem. UtrechtFVF

Logo-Elise-Mathilde-Fonds
FVFlira

zabawas-logo

 

 

 

 

Arend Brandligt (acteur)

Arend Brandligt speelt sinds 2000 bij Theatergroep Aluin. Hij was te zien in Het verhaal van Orestes, Coriolanus, Ifigeneia, All for Love, Kopstoot, Winterhard, Het Wijde land, Hippolytos, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, Othello (in coproductie met De Zus van Roos), De Maandageditie (in coproductie met Het NUT),  Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT), Onze Lievevrouw van Pijn, Oidipous Unplugged en als Henk Feldmeijer in De Maliebaanmonologen. Ook speelde hij in De Hervormers en DOS, Het voetbalwonder van Utrecht.

Marcel Roelfsema (acteur)

Marcel Roelfsema speelt sinds 1996 bij Aluin. Hij was te zien in o.a. Mortal, Medea, Julius Caesar, De Heilige Antonio, Coriolanus, Kopstoot, Putlucht, Maria Stuart, Hotel Midlife, De Maandageditie (in coproductie met Het NUT), Radio De Schoonheid (in coproductie met het NUT) en Oidipous Unplugged. Marcel is acteur en theatermaker. Hij regisseerde bij Aluin Onze Lievevrouw van Pijn.

Nard Verdonschot (acteur)

Nard is acteur, schrijver en regisseur. Sinds zijn studie aan de Arnhemse Toneelschool is hij als acteur verbonden geweest aan diverse grote en middelgrote theatergezelschappen in Nederland en Duitsland. Hij was bij Aluin te zien in De Hervormers en speelt bij de Classic Tour.

Erik Snel (artistiek leider)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Paul Feld (regisseur)

Schrijver en regisseur. Een van de founding fathers van het Utrechtse Theater. mede-oprichter en artistiek leider van Growing Up in Public dat decennialang furore maakte op tal van podia. Paul Feld en Erik Snel maken al 10 jaar lang met B&W en de raadsleden van Utrecht het Stadhuistoneel en dit jaar hebben ze naast de Hervormers samen ook 'DOS, het voetbalwonder van Utrecht’ en Castellumverhalen 2017 gemaakt.

Victorine Plante (artistiek leider)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Museum Catharijneconvent heeft een educatieprogramma omtrent de tentoonstelling Luther georganiseerd. Meer informatie hierover vindt u bij het museum.

De Hervormers speelt uitsluitend op locatie en in het museum.