• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

Bakchanten

Een miskende god leidt zijn waanzinnige volgelingen in de strijd tegen het rationele gezag.

Uit het oosten verschijnt een vreemdeling in Thebe. Hij verleidt de vrouwen, de Bakchanten, om ’s nachts in de bergen samen te komen in een woeste, rituele dans. De vreemdeling is de god Dionysos die met zijn wilde feesten de Bakchanten in een godsdienstroes brengt, waarin ze zich aan duistere wanen blootgeven. Wanneer Koning Pentheus na een reis hoort wat er gebeurd is in zijn land wordt hij woest. Hij gelooft niet in deze god en zet hem gevangen. Die keus leidt tot een gruwelijke afloop…

Bakchanten is een woeste tragedie vol hysterie en ongeloof. De aantrekking van oerkracht en extase van Dionysos staat tegenover de ratio en regels van Pentheus. Aluin zoekt de nuance in dit verhaal tussen roes en rede en ontdekt een actuele zeggingskracht in de strijd tussen politieke correctheid en het gezag van de onderbuik: “De feiten zijn onjuist, maar het gevoel klopt.” De emotie als leidraad.

Bakchanten is eindexamenmateriaal Grieks 2021 en gaat op tournee langs gymnasia in heel Nederland vanaf september 2020. In de Maand van de Geschiedenis, van 13 t/m 17 oktober 2020, is de voorstelling ook voor publiek te zien in Theater Kikker, Utrecht. Ook spelen we de voorstelling in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, van 25 t/m 27 november 2020. 

Er is momenteel geen content beschikbaar.

Bakchanten is eindexamenmateriaal Grieks 2021 en geschikt voor bovenbouw vwo.

Bij de voorstelling is een lesbrief beschikbaar en een op maat gemaakte workshop op aanvraag.

Er is momenteel geen content beschikbaar.