• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

1609 Staakt het vuren

1609 Staakt het vuren gaat over de helden van de opstand tegen Spanje: legerleider Maurits en staatsman Johan van Oldenbarnevelt. In 1609 is het vrede. Of eigenlijk is het een wapenstilstand. En dat is natuurlijk niet het meest sexy onderwerp voor een voorstelling. Maar voor een land dat z’n identiteit uit een dappere opstand haalt is vrede een veel te grote opgave. De rust op het slagveld is het startsein voor grote onrust binnen de muren van de kersverse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zowel in de kerk als in de regering. De strijd om de macht tussen de hoofdrolspelers Maurits en Oldenbarnevelt wordt steeds bitterder en alle middelen worden ingezet om elkaar onderuit te halen.

Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. De voorstelling, historisch correct voor zo’n 83,7%, geeft een frisse kijk op één van de prachtige verhalen die de Nederlandse geschiedenis rijk is.

1609 Staakt het vuren is onderdeel van ‘De Vaderlandse Oorlog’, een gloednieuwe theaterserie van Erik Snel over de opkomst en ondergang van het wonderteam Maurits van Nassau en Johan van Oldenbarnevelt. 1609 Staakt het vuren is de tweede voorstelling uit de serie, na het succesvolle 1600 Slag bij Nieuwpoort. Vanaf december 2018 speelt het laatste deel, 1619 ‘Maak het kort!’ in de theaters.

Geschiedenis leeft!

De geschiedenis tot leven brengen, dat doet Aluin niet alleen maar in de voorstelling. In de kerstvakantie staat Theater Kikker volledig in het teken van 1609 Staakt het vuren. Kom genieten van de smaken die Prins Maurits deed watertanden bij het zeventiende-eeuws diner door beleefdegeschiedenis.nl . Stadswandeling Utrecht in 1609 Politieke en religieuze conflicten komen ook in Utrecht tijdens het Twaalfjarig Bestand tot ontlading. Utrechtspecialist dr. Llewellyn Bogaers levensverleden.nl  neemt ons mee naar plaatsen die van roerige gebeurtenissen getuigen. Laat je inspireren door pittige debatten over onze Nederlandse identiteit en het Wilhelmus. Denk kritisch mee over de helden en/of schurken uit De Republiek. In de theaterfoyer vind je een fotostudio, een bibliotheek over de Tachtigjarige Oorlog en kan je abdijbier proeven van brouwerij de Koningshoeve. Ter lering ende vermaak.

Bekijk hier het randprogramma en bestel je tickets!.

Tekst: Erik Snel

Regie: Victorine Plante

Met: Boris van Bommel, Hiske Eriks, Jilles Flinterman, Stacyian Jackson en Klaas Postmus

Beeld: Marcel Dolman

Licht: Claus den Hartog

Kostuums: Anouk van Schie

Techniek: Gijs ‘t Hoen

Decorbouw: Pepe Heijenberg

Producent: Theatergroep Aluin

Zakelijke leiding: Moon Brocken

Publiciteit: Hanneke de Bruin & Hemmo Bruinenberg

Grafisch ontwerp: hollandse meesters

Scenefotografie: Sanne Peper

Video’s: The Video Bakery

Randprogramma: Maud van Hattum & Martijn Kool

kf hein
PrinsFPK_LOGO

logo gem. Utrecht

boris

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Hiske Eriks

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is ze te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Jilles Flinterman

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in o.a. Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Anton Mussert in De Maliebaanmonologen. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Klaas Postmus

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

scene2-stacyian-jackson-400x340

Stacyian Jackson (actrice)

Stacyian Jackson is als actrice afgestudeerd aan de toneelschool in Amsterdam. Ze speelde in 2009 bij DOX al in een regie Victorine en Erik in Live Fast, Die Young en in 2016 was er een hernieuwde kennismaking bij ZEP met Canal Tour. Het plezier om weer met elkaar te werken leidde tot de uitnodiging om mee te spelen in de Classic Tour en 1609 Staakt het Vuren.

Victorine Plante

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Erik Snel

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

marcel

Marcel Dolman ( visuals, vormgeving foyer )

Hoofddocent Interactive Performance Design bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Docent ‪HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) Betrokken bij verschillende lessen inclusief Theater Design, Interactieve Performance Design, schrijven voor prestaties en theater en onderwijs

Claus den Hartog

Claus den Hartog (lichtontwerper)

Claus den Hartog is al sinds 1997 de vaste lichtontwerper van Aluin. In die hoedanigheid heeft hij ook al vele technici opgeleid. Daarnaast ontwierp hij het decor voor Maria Stuart. Claus maakt rijke, heldere en stevige beelden die veel ruimte voor de voorstellingen scheppen zonder te domineren.

gijs

Gijs 't Hoen (technicus)

Sinds 2011 werkt Gijs als technicus bij Aluin. Hij reisde met de voorstellingen De Wraak van Ifigeneia, Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen), (it sucks to be) Helena en hij is een van de vaste technici van ons eigen theater Villa Concordia.

anouk

Anouk van Schie (Kostuumontwerpster)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en en heft de opleiding in augustus 2015 afgerond. Vorig jaar debuteerde zij als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber in de grote zaal van Theater aan het Spui. Daarna verzorgde zij afgelopen juni het decor en de kostuums voor de musical Dogfight in het M-lab te Amsterdam. Naast het ontwerpen maakt ze de kostuums graag zelf.

Er is momenteel geen content beschikbaar.