• Voorstelling
  • Makers
  • Recensies
  • Educatie
  • Voor Theaters

1600 Slag bij Nieuwpoort (2015-2016)

Een familievoorstelling tijdens de Maand van de Geschiedenis 2016

Een meeslepende geschiedenisthriller over hoogmoed, heroïek en beeldvorming.

Juli 1600. Een warrige verzameling provincies in de Lage Landen is in oorlog met Spanje. De Tachtigjarige Oorlog, zoals later zal blijken. Staatsman Johan van Oldenbarnevelt en legerleider Maurits zijn samen zeer succesvol. Totdat van Oldenbarnevelt Maurits met 1300 schepen naar de havens van Oostende en Nieuwpoort stuurt om de piraten en hun Spaanse vrienden te verslaan. Het wordt de prille republiek bijna fataal. Hier ontstaat de eerste scheur in de samenwerking van de twee helden. Een scheur die groter en groter wordt.

Toneelschrijver Erik Snel belicht die ene gebeurtenis waarvan we het jaartal allemaal kennen: De Slag bij Nieuwpoort. Vijf jonge acteurs ontdekken de Nederlandse geschiedenis als een stripverhaal. Dynamisch, komisch, meeslepend, glashelder en historisch juist voor meer dan 85%.

1600 Slag bij Nieuwpoort is het eerste deel van het drieluik De Vaderlandse oorlog, over opkomst en ondergang van het dreamteam Maurits en Van Oldenbarnevelt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. Een historische kroniek vol avontuur, godsdienststrijd, intriges, vaderlandsliefde, eerzucht en vuile handen.

Scenefoto’s (door Sanne Peper)

logo fentener image001-24Prinskf hein

Victorine Plante (actrice, regisseuse)

5 mei 1975. Actrice/Regisseuse. Sinds 2010 vast bij Aluin, daarvoor cabaretière (Bolder & Plante) en oprichter van theatergroep De Zus van Roos. Victorine heeft al op alle podia van Nederland gespeeld maar kan er geen genoeg van krijgen. Victorine is de dynamo van Aluin als plannenmaker en ondernemer. Ze is Anglofiel (van Shakespeare tot Roddy Doyle) en liefhebber van een fysieke speelstijl.

Erik Snel (schrijver, regisseur)

2 mei 1962. Schrijver/regisseur en oprichter van Aluin. “Ik houd van het klassieke repertoire omdat het zulke intrigerende personages en zulke spannende dilemma’s kent. Ik ben een liefhebber van taal en die liefde wordt door Shakespeare en de oude Grieken gul beantwoord. Maar het raam moet wel open. Dan kan het stof weg en komt er lucht bij. Anders stikt niet alleen het toneel maar ook het publiek.”

Boris van Bommel (acteur)

Boris van Bommel speelt sinds 2010 bij theatergroep Aluin. Hij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Frits Elzas in De Maliebaanmonologen. Hij was ook nog te zien in Antigone Unpluggedals Johan van Oldenbarnevelt in alle delen van De Vaderlandse Oorlog en als Odysseus in De Odyssee.

Hiske Eriks (actrice)

Hiske Eriks speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin. Zij was te zien in Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Aluin's Christmas Special (in het Catharijneconvent), Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen) en als Erna Boomsma in De Maliebaanmonologen. Daarna speelde ze in Antigone Unplugged en in 1600 Slag bij Nieuwpoort en alle delen uit De Vaderlandse Oorlog die daarna kwamen.

Jilles Flinterman (acteur)

Jilles Flinterman speelt sinds 2010 bij Theatergroep Aluin en speelt in vele voorstellingen. Hij speelde Romeo in Ken je Klassiekers, Maurits van Nassau in De Vaderlandse Oorlog, Anton Mussert in de Maliebaanmonologen en een cycloop in De Odyssee. Van alle markten thuis die man.

Klaas Postmus (acteur)

Klaas Postmus speelt sinds 2011 bij theatergroep Aluin. Hij is te zien geweest in De Wraak van Ifigeneia (reprise), Ken je Klassiekers! (10 theaterklassiekers in 1 uur), Medea Unplugged en (it sucks to be) Helena. In seizoen 2015/2016 is hij te zien in 1600 Slag bij Nieuwpoort.

Marcel Dolman (beeld/decorontwerp)

Hoofddocent Interactive Performance Design bij Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Betrokken bij verschillende lessen inclusief Theater Design, Interactieve Performance Design, schrijven voor prestaties en theater en onderwijs. Marcel heeft bij Aluin al vele prachtige decors ontworpen!

Claus den Hartog (lichtontwerp)

Claus den Hartog is al sinds 1997 als lichtontwerper betrokken bij Aluin. Ook tekende hij voor een aantal complete toneelbeelden in het oeuvre van Aluin waaronder Maria Stuart, Hotel Midlife, Maandageditie en Saint Denis. Claus maakt rijke, heldere en stevige beelden die ruimte laten voor de voorstelling en altijd het verhaal vertellen. Buiten zijn werk voor Aluin ontwierp Claus licht en/of decors voor een grote verscheidenheid aan (theater)gezelschappen en producenten in binnen en buitenland.

Anouk van Schie (kostuums)

Anouk studeerde Theatre Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze debuteerde in 2015 als decorontwerpster bij de kerstvoorstelling Peter Pan van theaterschool Rabarber. Voor Aluin gaf Anouk kostuumadvies voor de voorstellingen De Odyssee en Metamorfosen en verzorgde zij de kostuums voor het drieluik van de Vaderlandse Oorlog.

Gijs 't Hoen (technicus)

Sinds 2011 werkt Gijs als technicus bij Aluin. Hij reisde met de voorstellingen De Vaderlandse OorlogDe Wraak van Ifigeneia, Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen), (it sucks to be) Helena en hij is een van de vaste technici van ons eigen theater Villa Concordia.

Helder spel in 1600 Slag bij Nieuwpoort

30 December 2015 | Annette Embrechts - Volkskrant
Recensie lezen

Speelse Geschiedschrijving van de Slag bij Nieuwpoort. Goed studiemateriaal, zeker door de verbanden die de acteurs leggen tussen godsdienst- en landfanatici van toen en nu.

NRC

22 December 2015 | Joke Beeckmans
Recensie lezen

Download hier de persfoto’s