Aluin bestaat 25 jaar!

| Aluin

Aluin bestaat 25 jaar en dat gaan we vieren. Van 14 t/m 19 november staan we een week lang in theater Kikker met een bonte mengeling van heel oud en gloednieuw repertoire. Na deze week mag je jezelf classicus noemen. Of een fan.

14 t/m 19 november      Expo 25 jaar Aluin in de foyer.

In de foyer zal een Aluinmuseumpje worden gemaakt met affiches, rekwisieten, met registraties van voorstellingen en met onbeholpen publiciteitsmateriaal uit de vorige eeuw.

14 november     21.00    HET

“10 jaar geleden hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet.” Een man en een vrouw reconstrueren wat er zich in de tussentijd heeft afgespeeld: “Dus het is nog steeds niet gebeurd?” “Nee.” De man wacht op iets groots en meeslepends. De vrouw wacht met hem. Aluin speelt haar allereerste voorstelling HET, naar The Beast in the Jungle van Henry James, een prachtige lotsgeschiedenis in de originele cast.

Spel: Frank Meijers en Gabby Bakker

 15 november     20.00    Oidipous Unplugged en Antigone Unplugged

Een vervloekt nest. Het noodlot wordt ontvlucht en daardoor recht in de armen gelopen. Vader Oidipous doodt zijn vader en huwt zijn moeder zonder het te weten. Dochter Antigone begraaft tegen de zin van de koning haar broer en wordt ter dood veroordeeld. Aluin speelt deze twee tragedies  unplugged, zonder decor. De tijdloze teksten, de kracht van de acteurs en de verbeelding van het publiek brengen de klassieken tot leven. Tekst: Sofokles, vertaling: Gerard Koolschijn, bewerking en regie: Erik Snel, spel: Arend Brandligt, Dennis Coenen en Marcel Roelfsema (Oidipous) en Boris van Bommel, Hiske Eriks en Jilles Flinterman (Antigone).

16 november     19.30    HET (zie boven)

16 november     21.00    Elektra Unplugged (première)

Een ontroerend en beklemmend verhaal over een vervloekte familie in gevecht met de goden, het lot en elkaar. Kinderen waren ze toen het gebeurde. Nu zijn het jong-volwassenen die wraak willen voor de moord op hun vader. Als de klassieke Bonny and Clyde, als oud Griekse Natural Born Killers zijn ze vervuld van die ene gedachte: Hoe vermoorden we onze moeder Klytaimestra en haar minnaar Aigisthos. Een voorstelling over afkomst, wraak, angst en dubbelrollen. Tekst: Euripides, vertaling: Gerard Koolschijn, regie en bewerking: Erik Snel, spel: Victorine Plante en Klaas Postmus

17 november     19.30    De Heilige Antonio

De Heilige Antonio was een hit uit het jaar 2000. Het boekenweekgeschenk van Arnon Grunberg leende zich uitstekend voor een toneelbewerking. De tekst is grappig en ontroerend, de ontwikkelingen komisch en dramatisch, de personages naïef en grillig. De originele cast – Marcel Roelfsema, Ramses Graus, Noël van Santen, Audrey Bolder en Victorine Plante – brengt in een theatrale lezing het gevoel van deze hilarische voorstelling terug.

17 november     21.00    HET (zie boven)

18 november     20.00    De Maliebaanmonologen

In 2015 maakte Aluin met Culturele Zondagen en Ad van Liempt De Maliebaanmonologen. Een serie meeslepende getuigenissen van helden en schurken uit de spannendste straat van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Maliebaan in Utrecht. In mei 2016 nog op TV en nu weer in het theater. Met NSB-leider Anton Mussert, verzetsheldin Dr. Max, aartsbisschop Jan de Jong,  Henk Feldmeijer van de SS, secretaresse van de sicherheitspolizei Erna Boomsma en Frits Elzas van de Joodsche Raad.

Extra: vanaf 19.00 signeersessie door Ad van Liempt

18 november     22.00    Coriolanus

Coriolanus van William Shakespeare was een van de grootste successen van Aluin. Coriolanus, was dat niet die voorstelling met die bierviltjes? Klopt. Een lezing van deze minder bekende Shakespeare over de tijdloze vraag aan wie de macht toebehoort, aan het volk of aan een sterke leider. Met videobeelden van de geruchtmakende oorlog. Kom, kijk en luister of lees mee met de oorspronkelijke cast: Gabby Bakker, Arend Brandligt, Dennis Coenen, Ramses Graus, Maaike van der Meer en Marcel Roelfsema.

19 november     15.30    Classic Tour

Ooit alleen voor scholieren gemaakt maar in deze jubileumweek voor het eerst door volwassenen te bezoeken; Tijdens een theatrale rondleiding door het gebouw, van het stookhok in de kelder tot de kleedkamers en de regiecabine word je meegenomen naar de bron van het theater: De Griekse Tragedie. Je leert over mythen, over helden, schurken en goden en de tragische maar ook komische gebeurtenissen. Zo raak je medeplichtig aan de kindermoord van Medea, aan de wraak van Orestes en aan de ongehoorzaamheid van Antigone. De geschiedenis en de praktijk van het theater zijn in de Classic Tour op een dynamische manier met elkaar versmolten. Een spannend theateravontuur. Met Nard Verdonschot als Aischylos, Myrthe Boersma als Sofokles en Stacyian Jackson als Euripides. Regie: Victorine Plante, tekst: Erik Snel, concept: Bettie de Bruin.

19 november     20.00    Het Rad van Aluin: U draait, wij spelen

Feestelijk slot van de jubileumweek. In het Rad van Aluin staan 25 tragedies in de etalage. Het Rad bepaalt en onze dynamische Ken-je-klassiekers-acteurs zullen u langs Shakespeare, de Grieken, de Bijbel en ander repertoire leiden en een kermis aan personages uit hun verbeelding toveren: van Kreon, de koppige koning uit Antigone tot Haman, de slechterik uit het Bijbelverhaal Esther, van de schapen uit het kerstverhaal tot de paranoïde Macbeth. Met Boris van Bommel, Hiske Eriks en Jilles Flinterman.

Aluin sluit haar jubileumjaar af in Podium Hoge Woerd op 19 en 20 januari. Kijk voor het klassieke en culinaire programma op: www.podiumhogewoerd.nl