Medea unplugged

 

 

Medea  is de ijzingwekkende tragedie van Euripides over de vrouw die de uiterste consequentie trekt uit de vernedering, haar aangedaan door Jason, haar man. Ze doodt zijn aanstaande nieuwe bruid en haar vader, koning Kreon en tot slot zelfs de kinderen die Jason haar gaf. Medea is een prachtig stuk met hartverscheurende monologen en dialogen, dat niemand onberoerd laat.

Erik Snel regisseerde Medea eerder in 1997. Het werd de doorbraak van theatergroep Aluin, het gezelschap uit Utrecht dat inmiddels al vele klassiekers op haar naam heeft staan. De voorstelling was het begin van een langdurige samenwerking met vertaler Gerard Koolschijn. Nu zal het stuk in een nieuwe ‘unplugged’ regie uitgebracht worden. Zonder decor of rekwisieten, met alleen de onverslijtbare tekst, de fantasie van de acteurs en de verbeelding van de toeschouwers als wapens wordt elke speelplek in een klassiek strijdtoneel veranderd.Medea Unplugged wordt in een mooie, herziene vertaling van Gerard Koolschijn gespeeld door Victorine Plante en Klaas Postmus.

 

Klaas Postmus is een acteur met Oud-Hollandse allure. Of dat te maken heeft met zijn klassieke Hollandse voorkomen, zijn naam, zijn mooie dictie of zijn affiniteit met het spelen van klassiek repertoire is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie. Verder heeft Klaas een eigenzinnige fysieke manier van spelen. Hij is een glashelder acteur met een meeslepende stijl. Zijn ervaring en zijn gevoel voor humor zorgt ervoor dat hij makkelijk zijn verbeelding aanspreekt. Klaas is een van die oud-HKU-ers die altijd werk weet te vinden. Hij is begonnen bij de legendarische Ponies en heeft gespeeld bij onder andere de Paardenkathedraal en DUS.  Klaas observeert met veel plezier, leest elke ochtend de krant (kom daar tegenwoordig maar om) en slentert graag door het centrum van Utrecht waar hij ook woont.

 

 

Victorine Plante is in 1997 afgestudeerd aan de HKU en is van oudsher actrice en cabaretier (zie: Over Ons) In Medea Unplugged speelt ze misschien wel haar mooiste en meest gelaagde rol. Victorine wil altijd en overal spelen en doet dat met haar hart en haar energie. Daarom is ze ook mooi als ze verstild speelt. Victorine zorgt er altijd voor dat ze de voorstellingen van Aluin veel verkoopt. Met dank aan een genetisch meegekregen zakelijk talent gekoppeld aan een onverbeterlijk optimistische overtuigingskracht is geen programmeur of toeschouwer bestand tegen haar enthousiasme.